A földrengések gyorsabb ütemű tengerszint-emelkedést eredményezhetnek, mint a klímaváltozás

A nagy erejű földrengések jóval gyorsabb ütemű tengerszint-emelkedést eredményezhetnek, mint a klímaváltozás, vagyis nagyobb fenyegetést jelenthetnek a csendes-óceáni államok egy részére – figyelmeztetnek ausztrál kutatók.

A Newcastle-i Egyetem professzora, Shin-Chan Han megállapította, hogy Amerikai Szamoa térségében a globális átlagnál ötször gyorsabban emelkedik a tengerszint a Szamoát és Tongát is érintő 2009-es földrengések nyomán beindult talajsüllyedés miatt. “Ez sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a régióra nézve, mint az éghajlatváltozás hatásai” – hangsúlyozta a szakember. “A talajsüllyedésből eredő tengerszint-emelkedés Amerikai Szamoán várhatóan pont annyi, ha nem több, mint, amennyit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) helyezett kilátásba Szamoára vonatkozóan a legmagasabb szintű szén-dioxid-kibocsátással kísért klímaváltozás esetén” – magyarázta Han. A professzor műholdfelvételek révén állapította meg, hogy a földrengést követő nyolc évben a talaj évente 16 millimétert süllyedt Amerikai Szamoán, szemben a Szamoa térségében mért évi 8-10 milliméterrel. Han szerint a kormányoknak sürgősen felül kellene vizsgálniuk a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket azon országok esetében, amelyeket nagy erejű földrengések ráztak meg, mivel egy 8-as erősségű földmozgás komoly változásokat idézhet elő a földkéregben. A szakember hozzátette, más országok, például Japán és Új-Zéland esetében a nagyobb rengések akár talajemelkedéshez is vezethetnek, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.