Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A földmoratórium meghosszabbítását követeli az MTVSZ
A külföldiek termőföldtulajdon szerzését korlátozó moratórium 2011-ről 2014-re történő meghosszabbítását szeretné elérni a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - közölte a szövetség az MTI-vel. Felhívásukhoz kilenc civilszervezet csatlakozott.

A földmoratórium meghosszabbítását követeli az MTVSZ

A külföldiek termőföldtulajdon szerzését korlátozó moratórium 2011-ről 2014-re történő meghosszabbítását szeretné elérni a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) – közölte a szövetség az MTI-vel. Felhívásukhoz kilenc civilszervezet csatlakozott.

Az MTVSZ azt is indítványozza, hogy a föld nemzeti vagyon minőségét és a földviszonyokba való közhatalmi beavatkozást megalapozó rendelkezéseket, valamint az állam élelmezés- biztonságért való felelősségét iktassák az Alkotmányba.
A szervezet szerint indokolt lenne, ha a jövőben a termőföld a birtoklását csak kétharmados törvényben lehetne szabályozni.
Az MTVSZ felszólított, hogy a termőföldről szóló törvényt csak az érintettek túlnyomó részének az egyetértésével lehessen módosítani. A nyílt levél szerint kívánatos lenne, ha a földtörvényt, az új földvédelmi törvényt és a mezőgazdasági üzemek jogállásáról szóló törvényt az új kormány még az uniós földmoratórium lejárta előtt megalkotná.

Egyebek mellett azt is követelik, hogy amíg a kizárólag magyar parlament döntését igénylő kérdésekben nincs széles nemzeti konszenzus, függesszék fel az állami tulajdonban lévő termőföldek privatizációját, beleértve az állami erdővagyonét is, és vizsgálják felül azokat a privatizációs eseteket, amelyekben a hatályos intézkedéseket kijátszották.
A felhívás szerint Magyarország kezdeményeznie kellene az EU-nál annak a csatlakozási szerződési kikötésnek a megváltoztatását, amely a termőföld forgalom szabályozását, amely – a szervezet vélekedése szerint – a magyar államtól elvonta a jogkört, hogy az államterületét alkotó föld tulajdonát és használatát az állampolgárai közérdekeinek megfelelően szabályozza.

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.