A Földi életre lehet kihatással az Északi-sarki nagy meleg

Az Arctic Resilience Report című jelentésük szerint a következményeket még az Indiai-óceánon is lehet majd tapasztalni.

Az Északi-sarkon jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb, mint ilyenkor más években lenni szokott és amióta zajlanak ott mérések, még sosem regisztráltak ennyire vékony jeget az évnek ebben a szakában, mint most. A jelentés egyik szerezője a Stockholmi Környezettudományi Intézet vezetője, Marcus Carson volt, aki szerint a figyelmeztető jelek egyre hangosabbak: ezek a fejlemények olyan fordulópontokhoz vezethetnek, ahonnan már nem lesz visszatérés a jelenlegi állapotokhoz.

Egy ilyen fordulópont lehet az északi jégsapkák radikális mértékű olvadása, aminek súlyos és visszafordíthatatlan következményei lennének a környező ökoszisztémára és a hatások messzire elérhetnének. A jelentés összesen 19 ilyen fordulópontot sorol fel, amit az idei olvadás beindíthat: például megnövekedhet a növényzet aránya a tundrán, ami még több hőt tudna elnyelni, ami még több metán légkörbe jutását jelentené, változhatna a hó eloszlása, ami tovább melegíthetné az óceánokat, ami következtében felborulhatnak az eddig ismert klímaviszonyok egészen Ázsiáig bezárólag, ezen mindennek súlyos hatása lehet az északi halpopulációra is, aminek dominóhatásként világszerte lenne következménye.

A jelentést, amit tizenegy szervezet és hat egyetem közreműködésével hoztak létre, kritikus időszakban adtak ki, írja a Guardian: nem csak a melegedő Északi-sark miatt, hanem Donald Trump megválasztása miatt is: a leendő amerikai elnök már jelezte, hogy fel fogja mondani az USA eddigi klímapolitikáját és a NASA és egyéb amerikai szövetségi hivatalok vonatkozó kutatásaitól is megvonja majd a forrást. Mondani se kell, hogy ezt döbbenten fogadták a klímakutatók, akik szerint ez olyan, mintha aközben törnénk ripityára egy repülőgép műszerfalát, miközben a gép még a levegőben lenne: ugyanis most a legfontosabb feladat az lenne, hogy egyáltalán kutatások révén megértsük ezeket a fordulópontokat, mert csak így lehet kitalálni, hogyan lehet megpróbálni kezelni őket, írja a 444.hu.

 

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.