Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A Föld órája – Kína: sötétbe borult a Nagy Fal, a Madárfészek és a sanghaji Bund is

A Föld órája – Kína: sötétbe borult a Nagy Fal, a Madárfészek és a sanghaji Bund is

Négy énekes és színész sztár, valamint önkéntesek százai vonultak a kínai Nagy Fal patalingi szakaszához, hogy személyesen is tanúi legyenek, amint a Föld órája akció keretében elsötétülnek a világörökséget megvilágító lámpák – jelentette a kínai online média szombaton, az esti órákban.

A kínai sajtóban már napokkal korábban megkezdődött a hírverés, amihez több ismert és népszerű internetes portál is csatlakozott. A fővárosban szombaton aktivisták járták az utcákat és hívták fel a figyelmet a Föld órája akcióra, a takarékosságra és vele összefüggésben a környezetvédelemre. A 2008. évi olimpiai játékok óta világszerte jól ismert nemzeti stadionnál, a Madárfészeknél ugyancsak sokan összegyűltek, hogy láthassák az esténként többnyire díszkivilágításban pompázó építmény sötétbe borulását. A helyszínről a kínai központi televízió, a CCTV riporterei tudósítottak. A délnyugat-kínai Csungking, a keleti Nanking, valamint a déli Hsziamen az elsők között tette fel a világhálóra a városok különböző pontjain található építmények fényképeit, amelyek csatlakoztak a Föld órájához.

Sanghajban a Huangpu folyó menti híres Bund sétány vált a szokásosnál is romantikusabbá egy órára, míg a közép-kínai Vuhan városban a Jangce folyó fölött átívelő híd díszkivilágítását kapcsolták ki. A kelet-kínai Csingtao városban a helyi önkormányzat külön közleményében ajánlotta az évi egyszeri figyelemfelkeltést. A Föld órájának kínai népszerűsítői a korábbinál is nagyobb energiát fektettek az akció népszerűsítésére, hogy az amúgy is napirenden lévő környezetvédelem fontosságának ezúton is hangsúlyt adjanak. Véleményük szerint ugyanis a lakosság részvétele, környezettudatosabb gondolkodása nélkül nem lehet sikeres semmiféle központi akarat. A kampány részeként több népszerű weblap, köztük a kínai YouTube, a Youku videomegosztó, vagy a QQ azonnali üzenetküldő, valamint a 139 emailportál is minimálisra csökkentette az esti órára a látható felületét, s azt az üzenetet hirdette, hogy “csak ott világíts, ahol szükséged van rá”

Ajánlott tartalom

Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében

Technológiai tudásának exportjával vesz részt az amazóniai esőerdők védelmében Magyarország - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Nincs hozzászólás

  1. Visszataszító.! Kina a legnagyobb környezet szennyező.!