Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Oktatás-kultúra / A Föld Barátai közel-keleti tagszervezete nyerte az Onassis-díjat

A Föld Barátai közel-keleti tagszervezete nyerte az Onassis-díjat

A Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet közel-keleti tagszervezete nyerte a negyedmillió euróval (69 millió forinttal) járó Onassis-díjat a Jordán-folyó megmentéséért tett erőfeszítéseiért.

Az idén először odaítélt díjat szerdán adták át Hamburgban az izraeli, palesztin és jordániai tagokat összefogó környezetvédelmi szervezetnek, amely 1994 óta próbál tenni a kiszáradással fenyegető Jordán-folyó megmentéséért.
Egy május eleji tanulmány szerint 2011 végére teljesen kiszáradhat a Jordán folyó alsó szakasza, ha nem történik azonnali és erélyes beavatkozás a víz pótlására. Az egykor bővizű folyó, amelyben a hagyomány szerint Jézus megkeresztelkedett, ma sok helyen mindössze néhány méter széles.
A tervek szerint a jövőben kétévente osztják majd ki a díjat olyan magánszemélyek vagy szervezetek részére, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a természetvédelemhez – ideszámítva a fenntartható és takarékos energiafelhasználás területét is -, vagy rendelkeznek a potenciállal, hogy a belátható jövőben ezt elérjék.
Az Onassis-díj az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerésnek számít világszerte. A díjat a liechtensteini székhelyű Alexander S. Onassis Alapítvány adományozza.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.