A Főkert szerint nem tettek kárt a Feneketlen-tóban, a rendőrség természetkárosítás miatt nyomoz

A Főkert Zrt. szerint nincs szerepük abban, hogy a főváros tulajdonában álló XI. kerületi Feneketlen-tónak magas a sótartalma.

A fővárosi cég szerdán cáfolta a tavat korábban kezelő civil szervezet állítását, miszerint korábban pétisóval síkosságmentesítették a tó menti járdákat; a rendőrség azt közölte az MTI-vel, hogy május óta nyomoznak az ügyben, természetkárosítás gyanúja miatt.

A Főkert azt követően adott ki sajtóközleményt, hogy Kulcsár János, a Feneketlen-tavi Horgászegyesület (a tó korábbi kezelője) elnöke a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: 2007 telén a Főkert munkatársai pétisót szórtak ki a közeli utak, sétányok csúszásmentesítésére, s ez közrejátszhatott a halállomány szinte teljes kipusztulásában.
A Főkert szerdai közleményében azt írta: a cég az elmúlt években sokszor emelte fel szavát a sózás ellen. Mint írták, a társaság “soha, semmilyen körülmények között nem használ sem konyhasót, sem a környezetre veszélyes anyagot”, ezért szerintük minden alapot nélkülöz az egyesület állítása.

Arra is rámutattak, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek a tó vízminőségére vonatkozó határozata egyik megállapítása szerint “a tó vízének magas oldott sótartalma, magas szulfátion tartalma és nagy keménysége természetes eredetű, földtani okokra vezethető vissza”.
A Főkert közölte azt is, hogy a cég szeptember 30-ig egy részletes földtani, vízföldtani, hidrológiai és hidrobiológiai szakvéleményt készíttet a tó vízháztartásáról, továbbá a tó vízminőségét negyedévente akkreditált laboratóriumban is bevizsgáltatják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva az MTI megkeresésére közölte: a rendőrség május 14-e óta nyomoz az ügyben ismeretlen tettes ellen, természetkárosítás gyanúja miatt.
Mint mondta, a feljelentést az ügyben a Feneketlen-tavi Horgászegyesület és a XI. kerületi önkormányzat egyik környezetvédelmi tisztségviselője tette, mert állításuk szerint a Főkert olyan anyagot használt a tó környékén téli sózásra és gyomirtásra, amely a tó élővilágát rombolta, megváltoztatta a víz pH-értékét és ennek következménye, hogy a tó elalgásodott. A rendőrség jelenleg a biológus szakértő véleményére vár

Közleményében a Főkert emlékeztetett arra is, hogy a főváros azért nem az egyesületre bízta a tó kezelését, ahogy korábban, mert “egyre több jel utalt arra, hogy az egyesület erejét, kapacitásait, meghaladja az elvégzendő feladat”. Ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy az elmúlt években megbomlott a tó vízháztartási egyensúlya, csökkent a vízszint és több alkalommal habzást is észleltek.

A Főkert kitért arra is, hogy a vizet és a part menti területet nagy mennyiségű bedobált hulladék szennyezi, és a horgászstégek, valamint a tó körüli kerítés állapota is egyre kritikusabbá vált. A Főkert szerint nem várható el az egyesülettől a 100 millió forintos nagyságrendűre becsült rehabilitációs feladatok finanszírozása, ezért is kerültek a tó fenntartásával kapcsolatos feladatok áprilistól a Főkerthez.

A fővárosi cég közölte azt is, hogy a Feneketlen-tó körüli zöldterület “emelt szintű” fenntartására a Fővárosi Önkormányzat 40 millió forintos támogatást biztosított. Ebből az összegből már elvégezték a balesetveszélyes stégek felszedését, a part menti fák műszeres vizsgálatát, gallyazását. A következő lépések közé tartozik a gyep felújítása, cserjék és évelők ültetése, a hibás burkolatok javítása, valamint további játszószerek kihelyezése.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.