A fogyasztók is felelősek az állatfajok eltűnéséért

Az ipari államokban élő fogyasztók is jelentősen hozzájárulnak a fajok eltűnéséhez szerte a világban.

A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő csaknem minden harmadik állat életét kockáztatja a globális kereskedelem – közölte vizsgálatai alapján egy nemzetközi kutatócsoport a Nature című szaklapban. A fejlődő országokban a faji sokszínűség csökkenéséhez nemcsak azok a termelők járulnak hozzá, akik az ültetvények érdekében erdőket vágnak ki, hanem az európai, japán és észak-amerikai fogyasztók is, akik az ültetvények termékeit megvásárolják. Világszerte tízezernyi növény- és állatfaj léte van veszélyben, vagy áll akár a kihalás szélén. Különösen Ázsia, Afrika és Amerika fejlődő országai veszélyeztetettek. Ausztrál, japán és olasz kutatók megvizsgálták, milyen szerepet játszik a globális kereskedelem a fajok eltűnésében. Ehhez 25 ezer veszélyeztetett állatfajt mértek össze 15 ezer árucikk kereskedelmével. Az eredmény szerint az invazív – agresszíven terjeszkedő – fajok hatását figyelmen kívül hagyva a fajok harminc százalékát veszélyezteti a nemzetközi kereskedelem.

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már azzal, milyen mértékben gyorsítja meg a fajok eltűnését például a közép-amerikai kávétermesztés, a brazil szójatermelés vagy az indonéz és malajziai olajpálmaültetvények. A kakaó és kávé termesztése Közép-Amerikában például jelentősen csökkenti a Geoffroy pókmajom (Ateles geoffroyi) életterét. Ezért nemcsak a termelők, hanem a vásárlók is felelősek. Néhány fejlődő országban, mint Madagaszkáron, Pápua Új-Guineában, Malajziában, Srí Lankán vagy Hondurasban a veszélyeztetett fajok több mint felét az exportra készülő termékek előállítása sodorja veszélybe. A főbb felvevőpiacok az USA, az Európai Unió és Japán. “Eredményeink egyértelműen megmutatják, hogy a helyi veszélyeket az ökonómiai aktivitás és a fogyasztók erősödő kereslete tovább növelik” – írják a szakértők, akik igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy fontos lenne a fajok védelmét globális szempontok szerint megtervezni. Nemcsak az élettereket elpusztító helyi termelőket kell figyelembe venni, hanem az ebből a tevékenységből profitáló fogyasztókat is. 

Nem elég ráadásul csak a veszélyeztetett fajokkal való kereskedelem megtiltása, hanem azon termékeknek a forgalmát is korlátozni kellene, amelyek hozzájárulnak a fenyegetettséghez. Fontos lenne továbbá a fogyasztókban tudatosítani ezeket az összefüggéseket. Fel lehetne tüntetni például a csomagolásokon az előállításnak a faji sokszínűségre kifejtett hatását is – vélik a kutatók.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.