Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / A focistadion, amelybe majdnem 150 villanyautó akkumulátorát szerelték be
Tudj meg többet: Elektromos autó

A focistadion, amelybe majdnem 150 villanyautó akkumulátorát szerelték be

A zöld energiát nemcsak megtermeli magának a stadion, hanem akár el is tudja tárolni azt.

Az amszterdami Johan Cruijff Arena a világ egyik legmodernebb stadionja, melynek tetején mintegy 4 200 napelem található. A napelemek által termelt elektromos energiát azonban általában nem lehet azonnal felhasználni, így az üzemeltető úgy döntött, hogy az elektromos hálózatba történő visszatáplálás helyett inkább a helyszínen eltárolják. Ebből a célból egy hatalmas akkumulátorparkot helyeztek üzembe, melybe 63 használt és 85 új Nissan Leaf villanyautó-telepet szereltek be. Az ily módon 148 elektromos autó akkumulátorát felvonultató rendszer 3 MW teljesítményű, és 2,8 MWh kapacitású. A 10+ éves élettartamra méretezett energiatárolóval egyszerre akár 500 ezer iPhone-t is lehetne tölteni, és annyi elektromos energia van benne, amennyi 7 ezer háztartásnak elegendő lenne 1 órára, írta a hvg.hu. 

Ajánlott tartalom

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és magyar kutatók

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.