A filmezéstől félti az állatokat a Peta

A filmes és televíziós szabályozás szigorítását követeli az amerikai Peta állatvédő szervezet, miután két ló is elpusztult egy új tévésorozat forgatásán.

Az állatvédők emlékeztettek, hogy többször is megkeresték az HBO illetékeseit a Luck című lóversenydráma forgatása előtt, hogy tanácsokkal szolgáljanak az állatok biztonsága érdekében, de elutasították őket – számol be róla a BBC online hírszolgáltató. A tévécsatorna szerint azonban nem történt mulasztás, a közreműködésre felkért American Humane Association (AHA) szervezettel együtt mindent elkövettek, hogy biztosítsák a szükséges biztonsági feltételeket. A Dustin Hoffman főszereplésével készülő Luck a lóversenyzés kegyetlen világát ábrázolja a lótulajdonosokat, a fogadókat, a zsokékat és a szerencsejáték különböző szereplőit felvonultatva. A sorozat első epizódját az Egyesült Államokban január 29-én mutatták be, a brit premierre szombaton kerül sor. Az AHA közleményben ismertette, hogy a fatális balesetek bekövetkeztét több hónap választotta el egymástól. Az egyik akkor történt, amikor a indítóepizódot forgatták, a másik pedig már a hetedik rész felvételén. Ennek a két epizódnak a stáblistájáról el is távolították a szervezet szokásos igazolását, hogy a munkálatok alatt “egyetlen állat sem sérült meg”. A lovak a versenyjelenetek felvételekor buktak fel és szenvedtek súlyos töréseket. A helyszínen lévő állatorvos azonnal megvizsgálta őket, és mindkét esetben az állatok elaltatása, mint leghumánusabb megoldás mellett döntött – fogalmazott az AHA.

Az HBO a második baleset után bejelentette, hogy felfüggesztik a forgatást, amíg az AHA-val és más szakértőkkel ki nem dolgozzák az új biztonsági szabályokat a versenyzős jelenetekhez. Olyasmikről van szó, hogy további állatorvosokat alkalmaznak, illetve megröntgenezik a szereplő lovak lábát. A Peta honlapján lévő blogban az állatvédők hangsúlyozták: “ha a producerek elfogadták volna a kipróbált biztonsági protokollt, amelyet javasolni akartunk, ezek a lovak tán még ma is élnének”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.