A fenntartható fejlődés folyamatait mutatja be a KSH

Bemutatja a fenntartható fejlődés magyarországi folyamatait, illetve az európai uniós adatokkal való összehasonlíthatóságot is biztosítja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa, amely kedden jelent meg.

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon című, negyedik alkalommal megjelent kiadványt sajtótájékoztatón mutatta be Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese Budapesten. Elmondta: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatosan nem lehet egy mutatót kiválasztani, a kiadvány célja, hogy minden területet összefüggéseiben mutasson be. A kiadvány olyan adattár, amely a környezeti, a társadalmi és a gazdasági folyamatokról 17 alfejezetben, összesen 106 mutató segítségével ad képet. A környezetet a többi között a levegő, a víz, a föld, az élővilág és a hulladék, a társadalmat a demográfia, a foglalkoztatottság, az életkörülmények, az egészség és az oktatás, a gazdaságot pedig az általános gazdasági mutatók, az energia és a közlekedés szempontjaiból mutatja be. Az indikátorok általában az 1995-öt követő időszakra vonatkoznak, de ettől eltérő időintervallumot felölelő mutatók is vannak. A kiadvány szerkesztői szerint a fenntartható fejlődés mérését szolgáló indikátorok végső célja a folyamatok értékelése. A tendenciák ismerete lehetővé teszi a döntéshozók számára a stratégiaalkotást, előmozdíthatja a beavatkozást, és visszacsatolásként szolgálhat a már elvégzett feladatokról. Az értékelést ugyanakkor megnehezíti, hogy ami a gazdaság szempontjából kedvező, az a környezet számára sok esetben káros lehet, illetve ez fordítva is érvényes.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.