A felhők is fokozzák a felmelegedést

A felhőkben bekövetkező változások várhatóan fokozzák majd az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést egy amerikai kutatás szerint.

Andrew Dessler, a Texasi A&M Egyetem professzora az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Terra műholdján lévő, speciális CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System) műszer mérései alapján számolta ki a felhőkben az elmúlt évtized éghajlati változásainak köszönhetően felgyülemlett energia mennyiségét. Ezen kívül felhasználta a NASA egyéb kutatóprogramjait, illetve az Európai Középtávú Előrejelző Központ meteorológiai elemzéseit is.
Dessler ördögi körként jellemezte a folyamatot: a hőmérséklet emelkedése miatt a felhők több hőt tárolnak, aminek következtében tovább melegszik az éghajlat. A kutató NASA által támogatott munkája a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

Bár az éghajlati modellek már régóta jelezték, hogy a felhők fokozzák majd az emberi tevékenység okozta felmelegedést, a legutóbbi időkig lehetetlen volt megfigyelésekkel alátámasztani a figyelmeztetéseket. A mostani eredmények arra utalnak, hogy az éghajlati modellek valósághűen szimulálják a felhőknek a változó éghajlatra adott reakcióját – közölte Dessler a ScienceDaily című hírportál szerint.
Néhány szakember nemrégiben azzal érvelt, hogy a felhők stabilizálják az éghajlatot, és megakadályozzák, hogy az üvegházhatású gázok jelentős felmelegedést okozzanak. A jelenlegi kutatás eredményei azonban ennek pont az ellenkezőjére világítanak rá. A texasi professzor szerint a hőmérséklet az elkövetkező évszázadban több Celsius-fokkal emelkedhet, ha a mostani mértékben folytatódik az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.