A felére zsugorodott egy perui gleccser a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés következtében a felére csökkent a perui Huaytapallana hegy gleccserének jégtakarója az elmúlt 23 évben – figyelmeztettek a szakemberek, hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a Föld ivóvízkészletére.

“A legújabb tanulmányok szerint 1983 júniusa és 2006 augusztusa között a felére csökkent a gleccser felszíni jégtakarója” – hangsúlyozta a perui Andok középső részén elterülő Junin régió természeti erőforrásainak és környezetének védelméért felelős Erasmo Meza, a perui Andina hírügynökségnek adott interjújában. A szakember szerint a hófehér lankákkal borított gleccseréről és lélegzetelállító szépségű tavairól híres Huaytapallana öt négyzetkilométernyi területére kiterjedő jégolvadás a globális felmelegedés következménye, amely egyre súlyosbodó mezőgazdasági, egészségügyi és ivóvíz ellátási problémákkal is fenyegeti a térséget.   Az 5557 méter magas hegység további pusztulásának megelőzése érdekében a helyi kormány természetvédelmi területté akarja nyilváníttatna a magaslatot. Meza szerint ezzel a lépéssel kiküszöbölhetővé válnának azok az esetleges károk is, amelyek egy bányavállalat tervezett betelepülése nyomán fenyegetik a területet.

Az Andok mintegy száz, ötezer méternél is magasabb hegycsúcsával az egyik legnépszerűbb célpontja a gleccserek tanulmányozásával foglalkozó kutatóknak. A Huaytapallana térségében végzett vizsgálatok során azonban a többi csúcshoz képest sokkal nagyobb arányú jégolvadást tapasztaltak a szakemberek. A Világbank által 2009-ben kiadott jelentés szerint az elmúlt 35 évben mintegy 22 százalékkal zsugorodtak a perui gleccserek, és ez 12 százalékkal vetette vissza a peruiak többségének otthont adó part menti területek ivóvízellátását. A perui szakértők eredményeire alapozott jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a hegyvonulat gleccsereinek és hegycsúcsainak állandó jégsapkái akár teljesen eltűnhetnek a következő húsz évben, ha nem születnek megfelelő intézkedések a klímaváltozás hatásainak orvoslása érdekében. A legnagyobb veszélyben lévő csúcsok egyike az észak-perui Huascaran Nemzeti Parkban magasodó 5200 méteres Pastoruri, amely az ország legmagasabb pontjának számító, 6768 méteres Huascaran-hegység szomszédságában áll.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.