A farkasok visszatértek Magyarországra

A szürkefarkasok hazánkban azelső világháború után pusztultak ki és csak az 1980-as években jelentek megújra. Egyedszámuk szerencsére újra nő. Szlovákia, Románia és Horvátország felől folyamatosan kezdenek visszatelepülni. Magyarországon 2001 óta fokozottanvédett fajnak számít.

A Veresegyházi Medve otthonban mais csaknem húsz fehér valamint szürke farkas él természetes körülmények között.A farkasok így tetszőleges falkákat alkothatnak a medveotthon területén belül. Az OzoneNetwork sajátgyártású műsora az Egyenlítő hétfői témája a vadtartás,amit más néven természetes tartás technológiának neveznek. Az adás főszereplője Zoli, az eurázsiai szürkefarkas. Jól bírta a digitális stúdió közegét, aműsorvezetőt azonban megijesztette. Őt kíséri a másik két vendég, Kuli Bálint,a Veresegyházi Medveotthon igazgatója és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. A természetes tartás technológia lényege, hogy olyantakarmányt biztosítanak a vadállatok számára, amihez a vadonban ishozzájutnának. Az állatok fenntartása sokkal olcsóbb, mivel a költséges tápokhelyett, apró elhullott állatokkal etetik őket. A szakértők véleménye szerint alegfontosabb szabály a vadtartással kapcsolatban, hogy nagy mozgásteret kell biztosítani az állatoknak. A Veresegyházi Medveotthon célja, hogy ne zökkentsékki
ket a természetes életformájukból és segítsék a veszélyes fajok túlélését. Ezen kívül az otthonnak génmegőrző szerepe is van.

Magyarországon egyre többen választanak házi kedvencként farkas-kutya hibrideket, a hagyományos kutyafajták helyett. Farkas- kutya keveréket bárki tarthat, amennyiben az állat legalább harmadik generációs hibrid. Szilágyi István azonban igyekszik mindenkitlebeszélni egy veszélyes ragadozóval való együttélésről mivel szerinte nemegészséges. A farkas például egy nagyon családcentrikus állat, ha magányra ítélik, jóval rövidebb ideig él. A farkas tartáshoz az illetékes nemzeti park és az önkormányzat engedélye is szükséges. A vadállatok közelében élni tehát nagy felelősséggel jár, mégis a megfelelő hozzáértéssel ez ismegvalósítható.”

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Védett vagy nem védett. a vadásztársaságok már a kilövésüket tervezgetik szerintem.
    Ezek mindenre lőnek ami mozog.