A csiripelő csengőhangok ártanak a madaraknak

A mobilalkalmazások madárdalai eltéríthetik az állatokat olyan fontos feladatok ellátásától, mint a fiókák etetése.

A Brownsea-szigetre látogató turisták telefonjukon játsszák le a kecskefejő madár hangját, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat – mondta a Dorset Wildlife Trust természetvédelmi hatóság munkatársa a BBC hírszolgálatának. A Brit Madárvédelmi Társaság (RSPB) szerint az embereket lesújtaná, ha tudnák, a kis állatokat életbevágó tevékenységükben zavarják meg. “Az efféle alkalmazások nem valók természetvédelmi területre, mivel ártalmasak lehetnek az érzékenyebb fajokra” – mondta Chris Thain, a sziget tájvédelmi körzetének vezetője.
“Ha madárdal- vagy hívóhang-felvételeket többször is lejátszanak azért, hogy a madár válaszoljon rá, és lefotózhassák őt, akkor az állat esetleg otthagyja területét, fészkét, elfelejtkezik kicsinyeinek táplálásáról” – magyarázta Tony Whitehead, az RSPB szóvivője. – “Önző dolog, és semmi tiszteletet nem mutat az állatok iránt. A párzás és az utódnevelés időszakában nem lenne szabad megzavarni őket.”

Ezek az alkalmazások nagyszerűek és igen népszerűek, ám úgy érzem, használatukhoz útmutatóra lenne szükség – vélte Thain. Nagy óvatosságra kérjük a felhasználókat. A madárdal az emberi fülnek egyszerűen kellemes, az állat számára azonban erőteljes kommunikációs eszköz. Nem bonyolult, amit kérünk: tiszteljék a madarakat és a többi madármegfigyelőt, és halkítsák le a készülékeket – mondta Wilson, az iSpiny fejlesztő cég Chirp!, azaz Csiripelj! nevű alkalmazásáért felelős munkatársa.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.