A Canon és a Toray kifejlesztette az iparág legnagyobb, bioalapú műanyagból készült külső alkatrészét

A Canon Inc. és a Toray Industries, Inc. bejelentette, hogy kifejlesztette az iparág legnagyobb, bioalapú műanyag felhasználásával készült külső alkatrészét. A Canon nagyüzemi nyomtatásban alkalmazott, multifunkciós irodai rendszereihez készült alkatrész a világ legmagasabb lángállósági fokozatával rendelkezik.

A növényi eredetű, bioalapú műanyagok meggátolják a CO2 kibocsátás növekedését és az olajkészletek kimerülését, továbbá hatékonyan csökkentik a környezeti terhelést is. A formálhatósággal és a folyási jellemzőkkel összefüggő technológiai akadályok, valamint az ilyen típusú alkatrészekhez megkövetelt nagyfokú lángállóság miatt a bioalapú műanyagból készült nagyméretű alkatrészek külső alkatrészekhez való felhasználása korábban igen nehézkesnek bizonyult. Hiszen ezeknek egyaránt meg kellett felelnie a külső megjelenéssel szemben támasztott követelményeknek, valamint a nagy mechanikai szilárdság és ellenálló-képesség feltételeinek is.

A Toray nanométeres méretű polimer szerkezetek kialakítására képes anyagtervezési technológiája, valamint a Canon nagyméretű alkatrészek formázását lehetővé tévő fejlett öntési technológiája révén azonban a két vállalat az anyagjellemzők javításával sikeresen kifejlesztette az iparág legnagyobb, bioalapú műanyag felhasználásával készült külső alkatrészét. A 640 mm szélességű, 440 mm magasságú és hozzávetőlegesen 1100 gramm tömegű alkatrész a Canon nagyüzemi nyomtatásban alkalmazott, multifunkciós irodai rendszereihez használják majd fel.  A lángállóság tekintetében az alkatrész az UL 94 gyúlékonysági tesztprogramban2 eléri az 5V minősítést. Az újonnan kifejlesztett alkatrész körülbelül tizenegyszer nagyobb és mintegy hat és félszer nehezebb, mint az eddigi legnagyobb, ugyanezt a lángállósági fokot elérő, bioalapú műanyagból készített alkatrész3.

A Canon és a Toray által kifejlesztett új, bioalapú műanyag gyártása során – a hagyományos, petróleumalapú műanyagokkal összehasonlítva – várhatóan körülbelül 20 százalékkal kevesebb ipari eredetű CO2 kerül kibocsátásra.
A sikeres fejlesztés révén a bioalapú műanyag nemcsak a multifunkciós irodai rendszerek és egyéb üzleti eszközök kisméretű külső alkatrészeihez használható fel, hanem a nagyüzemi nyomtatásban alkalmazott multifunkciós irodai rendszerek nagyméretű külső alkatrészeinek cseréjéhez is. A Canon és a Toray folyamatos műszaki fejlesztést folytat a bioalapú műanyagok minél szélesebb körű felhasználhatósága érdekében.

Mivel a lángállóság, az ütésállóság, a hőállóság és a formálhatóság területén a bioalapú műanyagok nem teljesítenek olyan jól, mint a hagyományos, petróleumalapú műanyagok, ezért a többfunkciós irodai eszközökben történő alkalmazásuk korábban csak néhány belső alkatrészre korlátozódott. A Canon és a Toray új anyagtervezési és öntési technológiák felhasználásával kifejlesztette az Ecodear* bioalapú műanyagot, amely fejlett anyagjellemzőkkel rendelkezik. Az Ecodear – különösen a lángállóság terén – az első bioalapú műanyag a világon, amely többfunkciós irodai rendszerekben is alkalmazható és eléri az 5V minősítést az UL 94 gyúlékonysági tesztprogramban. E bioalapú műanyagot a következő öt imageRUNNER ADVANCE sorozat termékeinek egyes külső alkatrészeihez használják a C9000 PRO/C7000/C5000/8000/6000 modelleknél.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.