A cancúni klímavédelmi feladatok megvalósítása az unió célja

Az Európai Unió célja a Cancúnban meghatározott klímavédelmi feladatok megvalósítása és a továbblépés – hangsúlyozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdai közleményében annak kapcsán, hogy az ENSZ éghajlatváltozásról szóló Keretegyezményéhez és a Kiotói Jegyzőkönyvhöz csatlakozott államok a klímaváltozás elleni hosszú távú tervekről vitáznak április 5-én kezdődött ülésszakukon Bangkokban.

Az Európai Uniót a bangkoki tanácskozáson a magyar elnökség az Európai Bizottsággal közösen képviseli. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Unió tagállamai egyetértenek abban, hogy a 2010-ben Cancúnban meghatározott feladatokat mielőbb meg kell valósítani, és megoldást kell találni a Kiotói Jegyzőkönyv lejárta utáni helyzetre. A bangkoki klímapolitikai tárgyalások az év második felében sorra kerülő durbani (Dél-Afrika) találkozót készítik elő. A magyar elnökség feladata, hogy 2011 első félévében összehangolja, és képviselje az unió tagállamainak álláspontját, hogy a dél-afrikai tanácskozásokon az EU egységes üzentet tudjon küldeni tárgyalópartnereinek. A közlemény aláhúzza: az Európai Unió jó úton halad kiotói vállalásainak teljesítésében, és várhatóan a 2020-ra (1990-hez képest) előirányzott 20 százalékos kibocsátás-csökkentési célt is tartani fogja.  A tagállamok állam- és kormányfői február 4-i csúcsértekezletükön megerősítették az alacsony szén-dioxid-kibocsátást célzó, 2050-ig szóló stratégia fontosságát, amelyet az Európai Bizottság március 8-án terjesztett a tagállamok elé 2050 útiterv címmel – emlékeztet a szaktárca. A dokumentum elemzése szerint – amelyről a klímaügyekkel foglalkozó miniszterek gödöllői informális ülésén is tárgyaltak – az EU az 1990-es szinthez képest 2050-re 80–95 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 
    A közlemény ismerteti, hogy a mostani tárgyalások első két napján munkaüléseket tartottak, amelyeken a résztvevők a fejlett és fejlődő országok kibocsátás-csökkentési vállalásaival és technológiai kérdésekkel foglalkoztak. A tárgyalásokon szeretnének előrelépni olyan kérdésekben is, amelyekről Cancúnban csak részleges megállapodás született.  A magyar elnökség meghívására az unió tagállamainak képviselőivel találkozott Christiana Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény főtitkára, aki vázolta elképzeléseit a bangkoki tárgyalások kapcsán, és bemutatta a keretegyezmény készülő kétéves költségvetését is – írja közleményében az NFM.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.