A briteknél nőtt a leggyorsabban az újrahasznosítás mértéke Európában

Nagy-Britanniában növekedett a leggyorsabban a hulladékújrahasznosítás mértéke az évezred első tíz évében Európában – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) statisztikai adataiból, amelyek szerint Magyarország 19,8 százalékos növekedést produkált ugyanezen időszak alatt és 2010-ben már a kommunális hulladék 21,4 százalékát hasznosította újra.

A jelentés szerint bár Nagy-Britannia meglehetősen alacsony százalékról indult 2001-ben – a kommunális hulladéknak mindössze 12 százalékát hasznosították újra -, a szigetország produkálta a leggyorsabb növekedést 2010-ig, elérve a 39 százalékot, amely megfelel az európai uniós átlagnak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség azonban arra figyelmeztet, hogy jó néhány ország nem fogja tudni teljesíteni 2020-ra az 50 százalékos újrahasznosítási arányról szóló európai irányelvet. Néhány ország, mint például Németország, Ausztria és Belgium, már most a kommunális hulladék több mint felét újrahasznosítja. Magyarországon – a negyedik helyet jelentő – 19,8 százalékkal nőtt az újrahasznosítás mértéke a vizsgált időszakban és 2010-ben már a kommunális hulladék 21,4 százalékát használták fel újra.

Mások azonban jóval le vannak maradva: Románia mindössze 1,1 százalékkal, Törökország 0,7 százalékkal, míg Bulgária 0 százalékkal kullog a sereghajtók között. Bizonyos esetekben a százalékok visszafele mozogtak: Norvégiában 44 százalékról 42-re, míg Finnországban 34 százalékról 33-ra estek vissza a mutatók – ismertette a számokat a The Guardian című napilap internetes kiadása. “Viszonylag rövid idő alatt néhány országban sikerült gyökeret vernie az újrahasznosítás kultúrájának a megfelelő infrastruktúra, a kezdeményezések és a nagyközönség tudatosabbá tételét célzó kampányok révén. Mások azonban továbbra is el vannak maradva és ezzel jelentős mennyiségű erőforrást pazarolnak el” – húzta alá Jacqueline McGlade, az EEA vezetője. Az ügynökség közleménye Janez Potocnikot, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosát idézve rámutatott, hogy az erőforrások bölcs felhasználásának elmulasztása új gazdasági krízishez vezethet.

Az EEA munkatársaként dolgozó David Watson szerint a gyors növekedés ellenére Nagy-Britanniában jelentősen lelassult az újrahasznosítás az elmúlt évtized vége felé közeledve. Az ügynökség szerint a szigetországnak várhatóan 2017-re sikerül teljesíteni az 50 százalékról szóló európai direktívát. Az elmúlt években Wales jóval Anglia és Skócia előtt haladt az újrahasznosításban: a tagország 54 százalékos átlagos újrahasznosítási arányt produkált a múlt hónapban. A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium szóvivője szerint a háztartási szemét újrahasznosításának mértéke az idei évre 43 százalékra nőtt a 2001-es 11 százalékról és ma már az üzleti vállalkozások által termelt hulladék több mint fele is újrahasznosításra kerül.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.