A BP 8 milliárdot költött eddig a kármentesítésre

Az angol olajipari óriás BP eddig nagyjából 8 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanását követő kármentésre – közölte pénteken a vállalat.

A költségek közé tartoznak a szivárgás elállítására, az olaj begyűjtésére, a mentesítő kút kiépítésére, a kút eltömítésére tett sikertelen kísérletekre, benyújtott kárigények kielégítésére és állami költségekre fordított kiadások.
“Július 15-e óta nem szivárog olaj a Macondo kútból” – hangsúlyozta a vállalat közleményében.
A Mexikói-öbölben található Deepwater Horizon olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás. A kút július 15-i elzárásáig naponta 60.000 hordó olaj került a tengerbe, miközben az olajtársaság ezzel kapcsolatos költségei megközelítették a napi 90 millió dollárt.

A szivárgás megállításának nehézségei hátráltatatták annak a mentesítő kútnak a megépítését, amelynek elkészültétől a költségek csökkenését várják a BP-nél. A kárelhárító munkálatokban részt vevő hajók némelyikének napi költsége meghaladja az 1 millió dollárt.
A vállalat arra figyelmeztetett, hogy a kongresszus által tervezett “bűntető törvény” veszélyeztetheti a tisztítási munkák eredményességét. Az amerikai alsó ház július 30-án fogadta el azt a törvényt, amely megvonja a Mexikói-öbölben a kitermelési jogokat valamennyi olyan társaságtól, amelynek tengeri, vagy belföldi üzemeiben 10-nél több emberéletet követelő baleset történt. A Deepwater Horizon felrobbanáskor 11 ember halt meg.
“Ha nem tudjuk folytatni a kitermelést ezeken az olajmezőkön, az súlyos hatással lehet a pénzügyi helyzetünkre” – mondta David Nagel a BP amerikai vezére. “Ez megnehezítené bizonyos projekteinknek a finanszírozását” – tette hozzá.
A BP költségeinek fedezésére a tervek szerint 30 milliárd dollárnyi tőkéhez kíván hozzájutni, ami nem tűnik egyszerű feladatnak. Eddig 10 milliárd dollárt sikerült összegyűjteni eszközeladások révén.
A kármentési munkálatokban összesen 28.400 ember, 4.050 hajó és több tucat légi jármű vesz részt mind a mai napig. Eddig mintegy 826 ezer hordó olajjal szennyezett folyadékot gyűjtöttek be, s 411 irányított égetést hajtottak végre, ami 265 ezer hordónyi olajtól tisztította meg a nyílt tengert.

Az olajtársaság hamarosan nyilvánosságra hozza annak a belső vizsgálatnak az eredményeit, amely a fúrótorony felrobbanásának, majd elsüllyedésének körülményeit vizsgálja. A cég biztonsági és operációs vezetője, Mark Bly által vezetett kutatás eredménye már a jövő hét elején megjelenhet. A BP állításai szerint a vizsgálóbizottság a cégtől függetlenül végzi dolgát, és inkább az igazság kiderítésére törekszik, mintsem a vállalat érdekeit védje a várható jogi következményekkel szemben.
Több egyesült államokbeli politikus már most túl felületesnek értékeli a vizsgálóbizottság munkáját. Kiszivárgott információk szerint a BP a vállalati ranglétra alsóbb szintjein lévő vezetőit fogja hibáztatni. Ez összecseng azzal a kommunikációval, amit egy 2005-ös, 15 áldozatot követelő, texasi finomító robbanás után alkalmazott a cég, amikor csak munkásokat bocsátottak el, arra hivatkozva, hogy nem tartották be a vállalat működési szabályait. Egy későbbi, az amerikai vegyipari biztonsági tanács által végzett vizsgálat több vállalati hibára is rámutatott, többek között a BP által alkalmazott kiadáscsökkentő intézkedések felelőtlen mivoltára.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.