A bioüzemanyag és a békák

Talán túl szépnek tűnhet, de a Cincinnati Egyetem mérnökei egy olyan módszert dolgoztak ki, mely a levegőben lévő szén-dioxidot elkülöníti, eltávolítja, majd bioüzemanyag termelő panelekbe konvertálja.

A kutatók egy olyan mesterséges fotoszintetizáló anyagot hoztak létre egy speciális habba inekciózott békaenzimekből, ami a nap erejére a szén-dioxidot oxigénné és cukorrá bontja le. További tanulmányok alapján, a keletkezett cukor felhasználható lesz etanol vagy bioüzemanyag előállítására termőföldek,vagy növények felhasználása nélkül. Professzor David Wendell és Jacob Todd megjelentetett egy tanulmányt az új mesterséges fotoszintetikus anyagról. A szenet lebontó hab növényi, bakteriális, gomba-, és békaenzimekből épül fel, ami fotoszintézist hoz létre napfény és szén-dioxid jelenlétében. Azért a habra esett a választás, mert az képes hatékonyan elraktározni különböző enzimeket levegővel és fénnyel átitatva is. Továbbá az inspirációt a fél-trópusi békafaj, a Tungara adta, aki hosszú életű hab mezőket termel fejlődő ebihalainak.

 
A mérnökök így nagyobb arányú energia-átalakítást figyeltek meg, mint a természetes fotoszintézisnél, mivel a habnak az élő szervezetekkel szemben nem kell energiát fordítani az életfentartás, vagy szaporodás funkciókra. Továbbá az új anyag előnyös bioüzemanyag termelési folyamatok számára, mivel nincs szükség hatalmas termőföldekre, vagy növényekre. A kutatók következő kísérlete a technológia kiterjesztése nagymértékű alkalmazásokra, például szén-égető erőművek esetén.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.