Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / A biotermékek iránti fogyasztói bizalmat növeli az új szabályozás

A biotermékek iránti fogyasztói bizalmat növeli az új szabályozás

A vidékfejlesztési tárca módosította a biotermékekkel kapcsolatos gazdálkodási követelményeket, a tanúsítás, forgalmazás, jelölés és ellenőrzés szabályait.

A május 29-étől hatályos rendelet az ökológiai gazdálkodásból származó termékek tanúsítását végző szervezetek minőségbiztosítási rendszerének megbízhatóságát növeli annak érdekében, hogy a biotermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön.  Tanúsítóként az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet működhet, akit/amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanúsító szervezetként elismer. A biotermelő, az ökológiai gazdálkodást folytató szervezet, valamint az illetékes ellenőrző hatóság közötti kapcsolat hatékonyságát is javítja a jogszabály, amely pontosítja az eljárásrendet és felosztja a hatásköröket az ellenőrzésre illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok között.

Ajánlott tartalom

Elhanyagolható hatása van a kijárási korlátozásoknak a globális hőmérsékletre

Kevés hatással van a klímaváltozásra a légszennyezés csökkenése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak drámai visszaesése, amely a koronavírus-járvány feltartóztatására világszerte elrendelt kijárási korlátozások miatt következett be - mutatták ki a Leedsi Egyetem kutatói.