A biopamutot is hamisítják

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a H&M el nem adott ruháit inkább megsemmisíti, ahelyett, hogy elajándékozná őket. Most –nem túl – szerves pamutszöveteikkel kerültek címlapra.

A Financial Times német kiadása leleplezte a H&M, a C&A és a Tchibo állítólagos biopamut csalását. Lothar Kruse, egy független vizsgálati laboratórium igazgatója szerint a „vizsgált minták 30 %-a” genetikailag módosított (GM) pamutot tartalmazott. Az EcoTextile jelentése szerint:

Sanjay Dave, az indiai mezőgazdasági hatóság vezetője, azt mondta az újságnak, hogy a csalás szintje „gigantikus méretű”.

„A GM gyapot, mely számos márka kollekciójában megtalálható, Indiáig vezethető vissza. Az ország a világ közel felét látja el szerves pamuttal. Az Organic Exchange számai szerint 2008 szeptemberében India állította elő a világ szerves pamutjának 61%. Ez 107.000 tonna anyagot jelent, mely világszerte 175.113 tonnára nőtt.”

Az indiai hatóságok 2009 áprilisában fedezték fel a csalást, és bírságot is szabtak ki. A H&M szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy a cég tavaly szerzett tudomást az incidensről és bevallotta, hogy „a genetikailag módosított gyapot bekerülhetett a H&M organikus kollekciójába.”

A hasonló csalások elkerülésére szigorúbb szabályokat kell bevezetni, nyomon kell követni a biopamut termelési láncot, beleértve a harmadik fél tanúsításait is. A Frankfurter Rundschau újság idézi Monika Bueninget, a Szövetségi Fogyasztóvédelmi Ügyek Ügynökségének munkatársát, aki elmondta: „A divat láncok nem voltak elég éberek.”

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.