A biomassza üzem is fából készül

Brit Kolumbia Egyeteme biomassza erőművet épít Vancouverben, Kanadában, amihez a szénlábnyom csökkentése érdekében keresztrétegezett fát (CLT) és ragasztott tartót választottak épületszerkezeti anyagnak.

A University of British Columbia (UBC) tehát fát fog használni erőműve épületszerkezeti anyagának írja a fataj.hu. A rétegelt-ragasztott tartó mellett fal- és födémszerkezetnek keresztrétegezett fát (CLT = cross-laminated timber) választottak. Ezzel csökkenteni szeretnék a beruházás “szénlábnyomát”. A cél, hogy bemutassák egy 1,9 MW teljesítményű biomassza energia rendszer kereskedelmi és technikai működőképességét. Azt tervezik, hogy a Vancouver parkjaiban és pihenő övezeteiben összegyűlő hulladékkal táplálják majd az erőművet. Az építés alatti szerkezet 200×80 láb (60×24 m) méretű lesz és 600 m3 fát építenek be, beleértve a CLT-t és rétegelt-ragasztott fatartókat.

 

Az épület felső szintjén lesz az irányítószoba, laboratórium a biomassza kutatáshoz, valamint egy járat a nagyközönségnek, ahonnét megnézhetik az erőművet. Sőt egy üvegfal is készül, amely mögül a közönség megfigyelheti a biomassza felhasználását és az épület faszerkezetét. A CLT fal- és födémszerkezet az előzetes számítások szerint drágább, mintha acélt használtak volna, de a UBC mégis a fát választotta, mert így gyorsabb az építés, valamint faszerkezet előállítása során az acélhoz képest sokkal kevesebb a szénkibocsátás, továbbá a fa maga szenet köt meg és tárol. Ezt a megjegyzést az épület tervezője tette a Torontóban tartott CLT Konferencián. A CLT-ből 4×12 lábas táblákat alkalmaznak. A tervezés egyik fontos szempontja volt a természetes hűtés, szellőztetés, amit a meleg levegő emelkedése hajt. A mechanikus szelőztetést mindenképpen el akarták kerülni, hacsak lehet.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.