A biomassza távlatai Vajdaságban

A megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeit ismertették Újvidéken.

A Tartományi Energetikai és Ásványinyersanyag-ügyi Titkárság tegnap sajtótájékoztatót szervezett a környezetbarát energia felhasználásáról Vajdaságban, írja a magyarszo.com. A tartományi titkárság ismertette a zöld energiára vonatkozó fejlesztési terveit, valamint bemutatta az erre vonatkozó pályázatok ismérveit. A sajtókonferencia elején bejelentették, hogy a World Bioenergy Association (WBA) támogatja a vajdasági kormánynak a megújuló energiaforrások felhasználását célzó tevékenységét. A stockholmi székhelyű WBA globális szervezet, amely támogatja és képviseli a bioenergetikai szektorban tevékenykedő egyéneket és társaságokat. Tagjai közé tartoznak a nemzeti és regionális bioenergetikai szervezetek, intézmények, cégek és magánszemélyek. A WBA a zöld energia felhasználására vonatkozó közös stratégiai terveket fog készíteni a tartományi titkársággal, a későbbiekben pedig segít majd a tervek megvalósításában. A környezetbarát energia hasznosításával foglalkozó tekintélyes szervezet külföldi szakértők bevonásával oktatási és képzési programokat is szervez Vajdaságban.

Nataša Pavićević Bajić tartományi energetikai és ásványinyersanyag-ügyi titkár ismertette terveiket. Az ésszerűtlen energiapazarlás csökkentése, a környezetbarát energiatermelés, az energiabehozataltól való függőség csökkentése, a hazai gazdaság versenyképességének fokozása, a geotermikus energia hasznosítása és az ásványi nyersanyagforrások ellenőrzése szerepel a fő célkitűzések között – részletezte a tartományi titkár.

– A megújuló energiaforrások kiaknázására és hasznosítására irányuló tevékenységek terén a környező országok tapasztalataiból értékes tudást meríthet Szerbia. A környezetbarát energia exportálása akadályokba ütközik, mivel a technológiai eljárások nincsenek összehangolva az európai uniós szabványokkal. Vajdaság területén háromszor annyi geotermikus energia nyerhető, mint amennyire a tartománynak szüksége van.

– Magyarországi partnerekkel már tárgyalásokat kezdeményeztünk, mivel északi szomszédainknak értékes tapasztalataik vannak a geotermikus energia termelésének technológiájával kapcsolatban – emelte ki Pavićević Bajić.

– A megújuló energiaforrások közül Vajdaságnak a legnagyobb lehetőségei a biomasszában vannak, ezt követi a geotermikus energia, majd a szél-, nap- és a vízenergia. A következő 20 évben megfeszített erővel fogunk dolgozni a szélenergia hasznosításán, valamint a napelemek alkalmazásának a bevezetésén. Kifejezett figyelmet szentelünk a biomassza felhasználására. Bőven jutna belőle külföldi értékesítésre is, emellett fontos tényező az ezzel járó új munkahelyek megnyitása is. A biomassza alkalmazása a távfűtésben új távlatokat nyit meg, mivel a bevezetése után csökkennének a kiadások. A pellet előállításából és exportálásából jól jövedelmező iparágat hozhatnánk létre – hansúlyozta a tartományi titkár.

A pályázatokkal kapcsolatban Pavićević Bajić kiemelte, hogy támogatni kívánják a fácán- és csirkenevelő farmok biomasszával való fűtését, a biomassza felhasználását a disznótenyésztő farmokon, a tartományi alapítású népjóléti intézmények biomasszával való fűtését, a tartományi alapítású népjóléti intézményekben a napenergiával való vízmelegítést, a takarékos közvilágítást, a megújuló energiaforrásokról szóló iskolai oktatást, az új technológiák alkalmazását a nyersanyagok termelésekor és felhasználásakor, valamint a termálvizek hatékony felhasználását.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.