A biológiai sokféleség megőrzésének alapfeltétele egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Természetvédők Szövetsége és állami partnerei.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a biológiai sokféleség minden eddiginél nagyobb mértékben pusztul és a jelenlegi gazdasági, jogi szabályozó eszközeink nem biztosítanak megfelelő védelmet a romlás megállítására. Megfelelő szándékra és cselekvésre van szükség a társadalom és a döntéshozók részéről ahhoz, hogy a létünk alapjait nyújtó biológiai sokféleséget megóvjuk és az ehhez szükséges törvényi szabályozás egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia formájában megvalósuljon.

A biológiai sokféleség globális méretű drámai fogyása és annak felismerése, hogy a gazdasági tevékenységek kereteit a biológiai sokféleség megőrzése biztosítja, elvezetett oda, hogy 2010-ben Nagoyában, az ENSZ keretében megszervezett Biodiverzitás Egyezmény Részes Feleinek találkozóján elfogadták a 2020-ig szóló Stratégiai Tervet a hanyatlás megállítása érdekében. Ezt követően az Európai Unió is elfogadott egy 10 éves stratégiai tervet a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

Magyarországnak is feladata, hogy mind az ENSZ Stratégiai Tervéből, mind az EU stratégiájából következő feladatokat beépítse saját stratégiájába, különös tekintettel arra, hogy a Nemzeti Környezetvédelmi Program (amelynek része a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia) hét éves időszaka 2014-ben lejár. Ez azonban csak részben szakmai, szakmapolitikai feladat, legalább ugyanilyen fontos, hogy mind a társadalom, mind a döntéshozók megértsék ennek fontosságát, és az összefüggéseket a biológiai sokféleség megléte és jól-létünk biztosítása között.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátai Svájc természetvédelmi szervezettel közösen egy másfél éves programban dolgozik a biológiai sokféleség megőrzése témakörében, amelyen belül civil javaslatok is készültek a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításához. A civil értékelés szerint Magyarországon a biológiai sokféleség csökkenésének fő hajtóereje, hogy az ország 46,5%-át jobbára intenzív művelésű szántóterület foglalja el, a természetes élőhelyeket számos közlekedési útvonal szabdalja szét, az emberi beavatkozás következtében idegen fajok jelennek meg egyes területeken, amelyek a természetes állat és növényfajokat kiszorítják. További gondot okoz a közvilágításból származó fényszennyezés, a nagy mértékben rontott erdőszerkezet, a talaj pusztulást okozó fenntarthatatlan használat, illetve a rendkívüli módon megbolygatott vízháztartás.

„Civil javaslatunk elsősorban e hajtóerők megváltoztatására irányul és arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amíg a környezeti erőforrások felhasználásának határt szab a természet tűrőképessége, addig a társadalom nem állít semmilyen határt a saját maga növekedése elé.” – nyilatkozta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. „A biológiai sokféleség hanyatlása, de bármely más környezeti probléma is csak úgy oldható meg, ha az ember határt szab saját maga növekedésére számára.„ – tette hozzá az elnök

A civilek többek között azt javasolják, hogy a terhelések csökkentése érdekében erőforrás-felhasználási plafonokat kell bevezetni, és azokat igazítani kell a természet tűrőképességéhez. Csökkenteni kell az emberi célokra vonatkozó teljes területfelhasználást, moratóriumot kell hirdetni a természetes élőhelyek további csökkenésének megakadályozására. Célértékeket kell kijelölni a biológiai sokféleség javítása érdekében. A természetes élőhelyeket mentessé kell tenni a közvetlen emberi behatásoktól.

A biológiai sokféleség javításának a legfontosabb feltétele, hogy minél több terület maradjon meg természetes állapotban.

Civil javaslatok itt olvashatók.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.