A biogáz üzem megoldotta Kecskemét nagy problémáját

Alighogy megnyitotta kapuit Kisfáiban a kecskeméti Biogáz Üzem és Kutató Központ, máris jelentős problémát segített megoldani a város életében.

A Városgazdasági Kft. ugyanis ezentúl itt, az üzemben tudja elhelyezni a közterületeken levágott füvet, amely nyári időszakban napi 60-70 köbmétert jelent. Mint azt Édes Zoltántól az üzemeltető Agrowatt Kft. igazgatójától megtudtuk, nonprofit vállalkozásként természetesen ingyen befogadják a keletkezett zöldhulladékot, hiszen ez is egyik alapanyaga a biogáz gyártásának, amely a cég fő tevékenysége. Az Agrowatt Nonprofit Kft. 2011 április végén fejezte be azt a kétéves beruházást, amelynek megvalósításához a Norvég Alap jelentős összeggel járult hozzá. A térség legnagyobb biogáz üzemében már be is indult a termelés, és folyamatosan kötik meg a szerződéseket a vállalkozások ilyen módon hasznosítható hulladékainak befogadására. Mint az ismeretes, a biogáz termeléséhez még élelmiszer ipari hulladékot is fel lehet használni, így valószínűleg ezzel tehermentesíthetik a szomszédos hulladéklerakó kapacitását is. Jelenleg még a beüzemelés folyik, amelynek során kiderül, a városi zöldhulladék hosszú távon megfelel-e a technológiai követelményeknek.

 
Tigy Márton, a Kecskeméti Városgazdasági Kft.  városüzemeltetési részlegvezetője kérdésünkre elmondta: − Régi gondja oldódott meg ezzel Kecskemétnek, hiszen eddig a Nagykőrösi komposztálóba vittük a parkokból beszállított zöldhulladékot, amely jelentős költséggel járt. Reméljük, ez az együttműködés hosszú távú, és a város környezetvédelme számára is hasznos lesz. Az Agrowatt Kft. − teljesítve közhasznú kötelezettségeit − a jövőben a biogáz előállítása mellett a fiatalok oktatásából is kiveszi részét, képzési lehetőséget biztosítva a térség közép- és főiskoláinak. A diákok az üzem területén, működés közben ismerhetik meg a jövő egyik legfontosabb energiaforrásának, a biogáznak a termelését, ezzel együtt megtapasztalhatják a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fontosságát.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.