A bankok próbálják visszafogni az energiapazarló iparágakat Kínában

A fokozott energiaigényű ipari ágazatok hitelezésének visszafogására szólított fel körlevelében a kínai központi bank hétfőn.

A Kínai Népi Bank (PBOC) arra utasította a pénzintézeteket, hogy szigorúan ellenőrizzék a nagy energiafogyasztó iparágak vállalataitól érkező hitelkérelmeket, és felhívja a figyelmet arra, hogy ezekben a szektorokban csakis a bankok központja jogosult a kapacitásbővítést szolgáló projektek finanszírozására kért kölcsönök elbírálására.

A körlevél ugyancsak megtiltja új hitelek kibocsátását olyan vállalatok részére, amelyek nem tartják magukat a kormány energiatakarékossági, környezetvédelmi politikájához. Ezen kívül a bankoknak az érintett ágazatokban teljes körűen felül kell vizsgálniuk kintlévőségeiket, és június végéig jelentést kell tenniük annak eredményéről.
A kínai államtanács május elején felszólította a kormányzati szerveket, hogy tegyenek hatékony lépéseket a károsanyag-kibocsátás megfékezésére és az energiatakarékosságra, s ezzel teljesíthető legyen az idei év végével záruló 11. ötéves terv célkitűzése: az egységnyi GDP előállításához felhasznált energia mennyiségének a 2005. évinél 20 százalékkal alacsonyabb szintre csökkentése.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.