Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A bankok már tudják: óriási összeomlás jön az olajpiacon
index

A bankok már tudják: óriási összeomlás jön az olajpiacon

A bankok végre beismerik azt, amitől a befektetők már régóta rettegnek: az energiaszektor gyengélkedése valószínűleg hatalmas veszteségeket fog okozni a pénzintézeteknek. A JP Morgan után a Wells Fargo is dollármilliárdokat különített el az olaj- és földgázszektor nem teljesítő hiteleinek fedezése érdekében – írja a Wall Street Journal.

A Wells Fargo 1,2 milliárd dollárt különített el az olajvállalatoknak adott hitelek bedőlése által okozott veszteség fedezésére. A bank hitelezési céltartalékának 10 százalékát teszi ki ez az összeg, pedig a olajpiaci hitelek mindössze a cég teljes hitelportfóliójának 2 százalékát alkotják. A bank nem teljesítő hitelállománya a kőolaj és földgázszektorban 844 millió dollárra nőtt 2015 végére, amely több mint tízszerese a 2014 év végi 76 millió dolláros összegnek.

Ez az első alkalom, hogy a bank nyilvánosan jelentett az esetleges olaj- és földgázszektori veszteségeiről.A bankok korábban mind azt nyilatkozták, hogy az energiaszektor gyengélkedése nem lesz nagy hatással a bankszektorra és nem jelentettek az energiaszektorból várt esetleges veszteségeikről, ami a befektetőket még idegesebbé tette. A jeget a BOK Financial Corp. törte meg amikor bejelentette, hogy a negyedik negyedéves hitelveszteségeik magasabbak lehetnek a vártnál, egy meg nem nevezett energiaszektori szereplő miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

index

Áramfelhasználási rekord dőlt meg kedden

Abszolút áramfelhasználási rekordot döntött kedden Magyarország – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. honlapjának adatai alapján szerdai számában a Világgazdaság.