A Balatonból engednek le vizet a Kapos megtisztítására

Szombat estétől vasárnap estig megnyitják a Sió zsilipet, hogy a Balaton vizével hígítsák fel a Kapos folyó szennyezését – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Tóth István Zsolt, döbröközi civil természetvédő, aki elektronikus levélben közérdekű bejelentést tett a zöldhatóságnál szombaton az MTI-nek azt mondta: horgászok és természetbarátok a pénteken szennyezést és halpusztulást pénteken észleltek a folyó Döbrököz és Kurd közötti szakaszán. A természetvédő arról számolt be, hogy a Kapos vize sötétbarna színű lett és szúrós szagot árasztott, a folyóban fél percenként tűntek fel haltetemek; kárászok, keszegek, domolykók hullottak el.

Az OVF közleménye szerint a szennyezés nyomán nem történt jelentős mennyiségű halpusztulás, “haltetemek helyenként láthatóak”. Az esetlegesen elpusztuló halak kiszedése, védelme, illetéktelen kihalászása megakadályozása érdekében a vízügyi igazgatóság szakemberei figyelemmel kísérik a szennyeződést.

Felidézték: a Kaposvári Cukorgyárban történt tartálysérülés következtében vinasz (cukortalanított melasz), cukorgyári melléktermék került a Kapos folyóba. A szennyezés a folyó szűkületeiben, áramlási holttereiben összetorlódott, ott oxigénhiányt okozott.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség javaslatára a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú készültséget rendelt el. A szennyeződés hígítására a folyómederben nincs megfelelő vízmennyiség, “ezért azt a Sió zsilipen a Balatonból 24 órán át tartó hígító vízzel kell biztosítani”. Az OVF azt írta: a Balatonból így kieresztett vízmennyiség kevesebb, mint a tóból naponta elpárolgó víz fele, a kieresztés a jelenlegi viszonyok között 2 milliméterrel csökkenti a tó vízszintjét.

A Sió zsilipet szombaton az esti órákban nyitják meg, majd vasárnap az esti napszakban zárják vissza a szakemberek – olvasható a vízügyi főigazgatóság közleményében.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.

Nincs hozzászólás

  1. Aha!És a felelősségre vonással mi lesz? Vagy esetleg már odaszólt valaki telefonon az illetékes hivatalnak hogy kuss, mert bajuk eshet ha mozdulni mernek?