Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A Balaton Sound elnyerte a “Zöld Fesztivál” címet
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

A Balaton Sound elnyerte a “Zöld Fesztivál” címet

Fontos környezetvédelmi feltételeket teljesítve, elnyerte a Zöld Fesztivál címet a Balaton Sound könnyűzenei fesztivál – közölte pénteken Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, aki a tárca Egy mozdulat című programjának részeként felkereste a rendezvényt.

A miniszter felhívta a figyelmet az áram-, hulladék, és víztakarékos életmódra, majd végiglátogatta a fesztivál szelektív hulladékgyűjtő, és -válogató pontjait. A zamárdi rendezvényen a szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára: kerékpármegőrzőt üzemeltetnek, vasúti kedvezmények és külön buszjárat segíti a látogatók közlekedését, a porszennyezés enyhítése érdekében speciális porvédő borítást alkalmaznak, a zajterhelést pedig különféle hangrendszerek segítségével csökkentik.

A fesztivál szervezői jutalmazzák a szelektív hulladékgyűjtőket, akik egyebek között étkezési utalványt, szolár lámpát kapnak a hulladékcsere pontokon beváltott műanyag poharakért, PET palackokért és aludobozokért. Az összegyűjtött hulladék a helyszínen történő előkezelést, válogatást és bálázást követően hasznosító cégekhez kerül.  A Balaton Sound hulladék-kezelését ellátó Zöldövezet Társulás 2007-ben az Etalon Kft., a Sziget Kft. kommunikációs ügynöksége, a Sziget the Line, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) összefogásával jött létre, hogy korszerű, a környezet terhelését minimalizáló hulladékkezelési megoldást kínáljon a tömegrendezvények, fesztiválok részére. Tavaly 45 rendezvényen – köztük a nagy zenei fesztiválokon – mintegy 15 tonna hasznosítható hulladék került a kihelyezett színes kukákba. A fiatalok már akkor is bebizonyították, hogy a hideg sör és koncertek mellett a környezetükre is gondolnak. Az általuk szelektíven összegyűjtött hulladék 45 százaléka PET palack, 22 százaléka aludoboz, 20 százaléka pedig üveg volt.

Gerendai Károly, a fesztivált szervező Sziget Kft. ügyvezetője szerint nagy kihívást és felelősséget jelent az, hogy mit mutatnak a rendezvény résztvevőinek, illetve hogyan szocializálják a megjelenő fiatalok ezreit. Az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a fesztivál pénteki napjára elkeltek a jegyek, és a következő napokban is teltházra számítanak. “Erős a program és javul az idő, így várhatóan sikerül a tavalyi 88 ezres látogatócsúcsot is felülmúlnia az idei Balaton Soundnak” – mondta Gerendai Károly.

Ajánlott tartalom

Elhanyagolható hatása van a kijárási korlátozásoknak a globális hőmérsékletre

Kevés hatással van a klímaváltozásra a légszennyezés csökkenése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak drámai visszaesése, amely a koronavírus-járvány feltartóztatására világszerte elrendelt kijárási korlátozások miatt következett be - mutatták ki a Leedsi Egyetem kutatói.