A B12-vitamin védhet az Alzheimer-kór ellen

A B12-vitamin segítheti az Alzheimer-kór megelőzését – közölték hétfőn megjelent tanulmányukban svéd kutatók.
A Neurology című szaklapban ismertetett vizsgálatból az derült ki, hogy a vérükben magasabb vitaminszinttel rendelkező idős embereknél ritkábban fordult elő a szellemi leépüléssel járó kór. A megállapítás azonban nem jelenti azt, hogy B12-vitamint étrendkiegészítőként szedve megelőzhető lenne az Alzheimer-kór kialakulása.

Babak Hooshmand kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy sok idős embernél tapasztalható a B12-vitamin hiánya, így a tanulmány eredménye mindenképpen figyelemreméltó. “Megállapításaink azt jelzik, hogy a B12 és bomlástermékei fontos szerepet játszhatnak az Alzheimer-kórban” – tette hozzá.
A kutatók 271 szellemileg ép, idős finntől vettek vérmintákat és ellenőrizték a B12-vitamin szintjét. A tesztet hét év múlva megismételték. Ekkorra a vizsgálatba bevont emberek hat százalékánál (17 fő) alakult ki demencia. Az adatok összehasonlításakor azt tapasztalták, hogy ritkábban fejlődött ki Alzheimer-kór azoknál, akiknél magasabb volt a B12 vérszintje.
A B-vitaminok lehetséges előnyeit igazoló kutatásokat már korábban is ismertettek a szakemberek. Az Oxfordi Egyetem munkatársainak szeptemberben közzétett tanulmánya szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk azt mutatta, hogy a nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élő idős embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat.
Szakemberek azt javasolják, hogy a szükséges B12-vitamint kiegyensúlyozott étrenddel vegyük magunkhoz, például tojással, hússal vagy hallal.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.