Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / A 2011-es „építészeti Nobel-díj” nyertese

A 2011-es „építészeti Nobel-díj” nyertese

A portugál építész, Eduardo Souto de Moura kapja a 2011-es Pritzker-díjat. Az építészeti Nobel-díjként nyilvántartott elismerés nyertesét csak április 11-én hozták volna nyilvánosságra, de egy spanyol hírügynökség kiszivárogtatta az információt.

Souto de Moura számos magán- és középületet tervezett főleg Portugáliában, és épületei mind természetes anyagokból készülnek. Leghíresebb munkája a bragai futballstadion. A tiszteletre méltó 58 éves építész nem az első portugál, aki Pritzker-díjat nyert, 1992-ben Alvaro Siza vihette haza. (Akinek karrierje elején, 1975-től 1979-ig Souto de Moura is dolgozott.) Habár az építész nem kategorizálja magát zöldként, mégis odafigyel, hogy épületei fenntarthatóak legyenek. Egy 2004-es konferencián így nyilatkozott: „Nincs ökoépítkezés, nincs intelligens építkezés, és nincs fenntartható építkezés, csak jó építkezés létezik. Mindig vannak olyan problémák, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ilyen az energia, a költségek, vagy a társadalmi aspektusok. Ezekre mindig oda kell figyelni.” Annak köszönhetően, hogy szeret dőlt épületeket tervezni acélból, gránitból, üvegből, és márványból, sokan Mies van der Rohe utódjának tartják, aki hasonló anyagokból készítette épületeit. Legtöbb épülete Portugáliában található, de dolgozott már Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, és Nagy-Britanniában is.
„Az utóbbi három évtizedben Eduardo Souto de Moura korunk építészetét tökéletesítette, úgy, hogy közben a hagyományokra is odafigyelt”-fogalmazta a Pritzker-díj egyik szakmai zsűrije, Lord Peter Palumbo. „Épületei különleges képességgel adják tovább a látszólag eltérő karaktereket- energia és egyszerűség, kirívás és finomság, közös terek és meghittség egyszerre észlelhetőek.”

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.