90 FOKOS FORDULAT – KIÚT A VÁLSÁGBÓL. Javaslat a magyar gazdaság és társadalom új pályára állítására. Egy szakmai anyagából idézünk Nagymaros-ügyben. A szöveg teljesen friss, bár időutazós.

90 fokos fordulat anyaga a vízlépcsőről

90 FOKOS FORDULAT – KIÚT A VÁLSÁGBÓL. Javaslat a magyar gazdaság és társadalom új pályára állítására. Egy szakmai anyagából idézünk Nagymaros-ügyben. A szöveg teljesen friss, bár időutazós.

A program kezdeményezői: Artner Annamária, Benyik Mátyás, Farkas Péter, Krausz Tamás, Lugosi Győző, Szász Gábor, Vígh László. (A nevek ismerősek az elmúlt tíz év magyarországi ATTAC nevű szervezetéből, amelyből a zöldek szinte azonnal kiléptek, amikor kiderült, hogy vöröscsillag-nosztalgiával képzelik el a hazai globalizációkritikát.)

A weboldalukon szavazzatok a programra, hogyan tetszik!

5. Energiagazdálkodás – vízerőmű

A magyar energiaellátás, energiabiztonság nemzetközi helyzetbe ágyazott kérdés. Vannak azonban olyan elemei, amelyekkel kapcsolatban a hazai politikának szabad keze van.

A magyar energiaellátó rendszer jelenlegi állapotában nem biztonságos és nem bővíthető új, megújítható energiaforrásokkal – két ok miatt.
Egyrészt az erőművi (900 MW kiserőművi, 1880 MW paksi) kapacitások nem szabályozhatók, másrészt nincs megfelelő tároló kapacitás. Az előbbin az integrált kapacitásszabályozási rendszer megteremtése, a másikon a tározós vízerőmű megépítése segíthetne. (MVM – MAVIR, 2006)

A nagymarosi vízerőművel kapcsolatban a rendszerváltás idején alkalmazott, az építkezés leállításához vezető politika az emberek félrevezetésének, egyoldalú és hangulatkeltő tájékoztatásának iskolapéldája. Kitűnően illusztrálja ennek máig tartó hatását a Reális Zöldek gyűjteménye az iskolai földrajz tankönyvekben található tudománytalan, indokolatlan lejárató véleményekből. (RZK, 2007) “A rendszerváltás első nagy győzelme… a racionális szakértelem első nagy bukása volt a politikával szemben.” (Márványi, 2009) A kérdést már csak ezért is újra napirendre kell tűzni.

A bős-nagymarosi vízerőmű hazai részének építését a tervezett ráfordítás kétharmadánál hagyták abba. A meg nem építés költségei (bontás stb.) a tervezett költségek 1,5-szeresét tették ki! A teljes kár és elmaradó haszon pénzben számszerűsíthető részét különböző szakértői becslések mai áron 2600-3000 milliárd Ft-ra becsülik, ami a 2008-as teljes SZJA-bevételek kétszeresével és több évi költségvetési deficittel ér fel.

A duzzasztást ellenző környezetvédők szerint a Duna esése túl kicsi ahhoz, hogy a drága beruházások megtérüljenek, miközben a létesítmény következtében súlyosan károsodna a Duna élővilága. Ezzel szemben nemzetközileg elismert, a környezeti hatásokban jártas szaktekintélyek álltak a vízerőmű megépítése mellett, éppen kedvező környezeti hatásait és az így nyerhető, illetve kihasználható energia olcsóságát emelve ki, beleértve a Duna hajózhatóvá válásának előnyeit (így például Mosonyi Emil, Kerényi Ödön vagy Karádi Gábor). Az utóbbi az USA-ban az egyetlen tudós-mérnök, aki nemzeti kitüntetést (Hoffman-díjat) kapott a vízerőművek környezeti hatásának vizsgálata terén kifejtett tevékenységéért. Idézünk egy 1991-ben írt leveléből (amit soha sehol nem közöltek, pedig a beruházást ellenző kormánybiztos körlevelére válaszul írta, végül a Vásárhelyi Társaság fizetett hirdetésként tette közé a Kék Duna könyvben): “…szeretném kategorikusan kijelenteni, hogy a nagymarosi beruházásnak igen pozitív hatása lenne a magyar nemzetgazdaságra, és összességében pozitív környezeti változásokat eredményezne…Önöknek azonban, mint demokratikusan megválasztott kormánynak ki kellene kérniük a nép véleményét, és nem lenne szabad egy hangos kisebbség befolyásának engedni. Igaz, persze, hogy a demokráciában a nép is hozhat rossz döntéseket, és joga van arra is, hogy nevetségessé tegye magát.
Mindezek figyelembe vétele mellett sem hiszem, hogy a kormányzatnak joga van a nép félrevezetésére. Semmi kétségem afelől, hogy ha a magyar néppel megismertetnék mindkét oldal érveit, és lehetővé tennék, hogy szavazzon a nagymarosi beruházásról, akkor túlnyomó többségben az építés mellett szavazna …”

Ismételten meg kell vizsgálni és nyilvánosan meg kell megvitatni a nagymarosi vízerőmű ügyét, és a független tudósok eredményeit a nép elé tárni. A mai korszerű technológiák mellett a víz ereje alacsony esés mellett is kihasználható. A vízerőművel, a tározós alrendszerrel együtt, lehetővé válna az alternatív energiaforrásokkal működő, de nem szabályozható (szél-, nap-) erőművek üzembe állítása is. A nagymarosi komplexum megépítése kb. 1,5 évig tartana, s szennyvíztisztítók, üdülőkörzetek, fürdőhelyek, vízi sportlétesítmények létrehozását jelentené. A legfontosabb eredményei a Duna egész évi hajózhatósága lenne, továbbá egy 600 MW-nyi, csúcsteljesítményű tározós vízerőmű (plusz egy kis medertározós csúcskapacitás) létrehozása. Ezzel beépíthetővé válna 1200 MW-nyi szélerőművi teljesítmény (Magyarországon ez a maximális teljesítmény, amely a szélenergiából kihozható a ma ismert technikákkal). Ehhez hozzáadva a tervezett paksi 2 x 1000 MW bővítést, a drága és környezetszennyező energiaforrások (kőolaj, földgáz, szén) importja, illetve használata számottevően csökkenhetne.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.

Nincs hozzászólás

  1. Nagyon örülök a cikknek!
    Az ország jelenlegi helyzetének alapproblémájára mutat rá. Vissza kell térni a gyökerekhez. Világosan kell beszélni: a politikát a szakmától el kell választani, rávilágítani a lobby érdekek káros hatására.
    Szakmai szinten a víz hasznosítása a megújuló energia legkiszámíthatóbb formája. Magyarországon átvonuló folyók vizét munkára kell fogni, tárolni és csatornahálózatokon keresztül virágzó mezőgazdaságot teremteni. EZ A PRIORITÁS ! Erre épül a foglalkoztatás, a termelés, a kiegyensúlyozott fejlődés.
    Tegyünk most, hogy legalább unokáink használják a jó döntés eredményét!
    Csőke Béla mérnök közgazda, EU mérnök

  2. istn1@t-online.hu

    Idézem..A mai korszerű technológiák mellett a víz ereje alacsony esés mellett is kihasználható.”én a tározós rendszert a Duna vonalával párhuzamos , üzemvíz csatornával képzelem el.Üzem víz csatornaként.Ez mind két oldalra érvényes.Akár több -száz kilóméterhosszan is.Ebben belehelyezve a meghajtásokat ,nem turbinákat! meg lehet oldlani hogy több száz mw -t ,teljesitményt érjünk el.Lehet a viz szintet szabályozni ,tározni.Mindezt anélkül hogy különösebben be avatkoznánk a természetes
    folyamatokba, a többi már avizügyi szakemberek megoldásain mulhat.