9 000 km biciklizés a zöld energiáért

Mintegy 400 kW energiát termelt az MVM „Energiaszigete” a három legnagyobb hazai könnyűzenei fesztiválon idén nyáron: mindezt szélkerékkel és napkollektorral állították elő.

Soha nem volt még hasonló kezdeményezés arra az országban, hogy egy energetikai vállalat egyidejűleg népszerűsítse az atomenergiát és az alternatív források használatát. Több tízezer vendég fordult meg a Magyar Villamos Művek különleges kiállítóterén: ki azért jött, hogy a mobilját kerékpárral feltölthesse, ki azért, hogy többet tudjon meg az atomenergiáról. Az odalátogatók 90%-a tért be az interaktív kiállításra, hogy közelebbről is megismerje a Paksi Atomerőmű működését. A mobiltöltős kerékpárok folyamatosan mozgásban voltak, a három fesztiválon összesen 9 000 km-t tettek meg velük. A lelkes fesztiválozók ezzel a környezetbarát energiafelhasználással épp Tokióig biciklizhettek volna.

bringák
Az MVM „Energiaszigete” óriási sikert aratott a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválon is; utóbbin várakozáson felüli nyitottsággal fogadták a CO2 -mentes energia népszerűsítésére irányuló törekvéseket a nagy számban résztvevő külföldi vendégek is. Egy holland csapat elmondta, hogy otthon pályázatot nyertek a megújuló energiaforrások használatára készített ötleteikkel, és rendkívül fontos dolognak tartják, hogy Magyarország is foglalkozik a témával. Az érdeklődők döntő többsége kitöltötte a Paksi Atomerőművel kapcsolatos kvízjátékot, és nem csak a nyereményért, hanem a témáról is szerettek volna többet megtudni a fesztiválozók. A kíváncsi látogatók örömmel nyugtázták, hogy az atomenergia teljesen környezetbarát, és megbízható forrást nyújt az ország energiaellátásához.
Nemcsak a fesztiválozók érezték jól magukat az MVM alternatív standján, de a PAKS FC olimpiai bajnok judosa is kint töltött egy délutánt, hogy a paksi atomerőmű interaktív kiállításán tárlatvezetést tartson.

energiasziget

Kovács Antal alias „Atom Anti” a legnagyobb természetességgel beszélt az erőművet szimuláló játékról, hiszen ő a civil életében is erősen kötődik az MVM Csoporthoz: a paksi atomerőműben dolgozik tanácsadóként. „Tudatos energiafelhasználás terén szeretnénk segíteni a jövő nemzedékének, és arról adunk képet, hogyan is zajlik az energiatermelés. A mai fiataloknak a villamosenergia annyira triviális dolog, mint a napfény. Nem nagyon gondolkodnak el, hogy ez honnan is jön. Én tavaly az atomenergiából doktoráltam, úgyhogy igazán testhezálló feladat volt számomra a tárlatvezetés” – mondta el Atom Anti.

 

napelemes mobiltöltés
Az „MVM Energiaszigete” számára még nem ért véget a nyár, hiszen augusztus 27-én a FociFesztiválon, Telkiben is várja majd az érdeklődőket. Sőt, az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan az Energia 2.0 programsorozat Budapesten, az Andrássy úton, 2011. szeptember 16-ától 18-áig egy új, kiemelt rendezvénnyel jelentkezik. Ez az MVM Energia 2.0 Futam. Az MVM Energia 2.0 Futam alternatív hajtású járműveket felvonultató verseny, melyet európai fővárosban elsőként rendeznek.

autóverseny a bicajon

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.