Kezdőlap / Technológiák / Épületek / 80 millió ember áramellátását oldja meg a szélturbina sziget
Tudj meg többet: Szélgenerátor, szélerőmű

80 millió ember áramellátását oldja meg a szélturbina sziget

Három európai ország, Dánia, Hollandia és Németország összefogásával valósul meg az Északi-tengerre tervezett szélsziget.

Az elsőre futurisztikus ötlet megvalósításával mindhárom ország közelebb kerülhet a párizsi klímaegyezményben vállaltak teljesítéséhez. Mesterséges szigetet építenek az Északi-tengeren fekvő Dogger Bankon, három energetikai vállalat együttműködésével. A dán Energinet.dk valamint a holland és a német villamosenergia-ipari rendszerirányító társaságok megállapodtak az Angliától 100 km-re keletre fekvő homokpad beépítéséről. A cél egy hatalmas zöldenergia-termelő üzem létrehozása: a tervek szerint több ezer áramtermelő szélkerék dolgozna a létesítményben.

Innovatív, de nem teljesen új

A Dogger-pad az Északi-tenger egyik nagy kiterjedésű homokpadja. A helyszín kiválasztását annak viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és az uralkodó széljárás indokolta. A leendő energiasziget mintegy 6 négyzetkilométeres lenne, a termelést szolgáló infrastruktúrával, kikötővel. A fejlesztés második lépcsőjében pedig az elosztóhálózatra kapcsolnák rá a zöldenergia-szigetet, méghozzá úgy, hogy a megtermelt energiából a projektben résztvevő 3 ország a megállapodás szerint tudjon vételezni.

A fejlesztés mindenképpen innovatív, de nem teljesen új. Dánia már korábban is létesített – igaz, szerényebb – energiatermelő mesterséges szigeteket saját vizein, és más ország területein is – hívta fel a figyelmet Jesper Norskov Rasmussen, a dán vállalat szóvivője. Az érintett vállalatok vezetői egyetértenek abban, hogy, bár a beruházás költséges és technológiailag is igen kényes, hosszú távon mindenképpen megéri. A projekt távlati célja végül is az olcsó és folyamatos szélenergia-felhasználás, és ennek a fejlesztési elképzelések meg is felelnek. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Elkészült Hollandia legnagyobb tetőre szerelt napelemes rendszere

Az építés mindössze 12 hetet vett igénybe. Az SMP Montage elkészítette Hollandia legnagyobb tetőre szerelt fotovoltaikus napelemes rendszerét, amelyet egy Venlóban található logisztikai központ 8 hektár méretű tetején helyeztek el.