Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / 80 milliárd forint geotermikus-energia termelésre
Tudj meg többet: Geotermikus energia
A tervek szerint, mintegy 80 milliárd forintot fordít a következő négy évben geotermikus hő és villamos energia kutatásra és termelésre a Pannonplast Nyrt. - jelentette be a cég elnöke csütörtökön Gyöngyösön.

80 milliárd forint geotermikus-energia termelésre

A tervek szerint, mintegy 80 milliárd forintot fordít a következő négy évben geotermikus hő és villamos energia kutatásra és termelésre a Pannonplast Nyrt. – jelentette be a cég elnöke csütörtökön Gyöngyösön.

A program keretében 20-30 önkormányzattal közös vállalatot hoz létre a társaság; eddig már 10 önkormányzattal állapodtak meg – közölte Bokorovics Balázs, amikor együttműködési megállapodást írt alá Hiesz Györggyel, Gyöngyös polgármesterével.   A konstrukció azért előnyös a Pannonplast számára, mert önkormányzati tulajdonrész esetén könnyebben jutnak hozzá uniós támogatásokhoz – tette hozzá a cégelnök.

Mint elmondta: az elmúlt időszakban egy izlandi társaság segítségével, 400 millió forint felhasználásával országszerte geológiai kutatásokat végeztek. Ennek eredménye alapján keresik meg a kiszemelt önkormányzatokat.

Egy-egy projekt megvalósításához, csak hőenergia termelés és hasznosítás esetén 1,3 milliárd forint szükséges. Amennyiben elektromos energiát is termelnek, akkor 4,8 milliárd forintra emelkedik a beruházási összeg – fűzte hozzá.  A 10 százalékos tulajdonrész semmibe nem kerül az önkormányzatoknak, ugyanakkor részesülnek az értékesített hő és elektromos energia árából.

Magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy Európában Izland után Magyarország rendelkezik a leggazdagabb termálvíz forrásokkal. Ezer méteren átlagosan 53 Celsius fokos a víz, miközben a világátlag 30 fok. Ez azt jelenti, hogy kétezer méterre lefúrva már 100 fokos forró víz hozható felszínre, miközben a távfűtési hálózatokban 80 fokos vizet használnak a szolgáltatók – mondta Bokorovics Balázs.

Hiesz György úgy vélekedett, hogy hosszú távon, az egyre növekvő gázárak miatt létkérdés az ország, illetve Gyöngyös számára az alternatív energiahordozók feltárása. Ugyanakkor a városban tervezett turisztikai fejlesztések, a többi között a strandfejlesztés megvalósításakor is hasznosítani kívánják a termálvízkincset. Ezért fogadták örömmel a Pannonplast ajánlatát – mondta az önkormányzati vezető.

A tőzsdén jegyzett Panonplast árbevétele az elmúlt évben meghaladta a 12 milliárd forintot.  Ez kevesebb mint a fele a 2004-es értéknek. Ugyanakkor – mint az a cégelnök közölte – azóta a társaság felszámolta műanyagipari érdekeltségeit.

Ajánlott tartalom

Hogyan kaphatok napelemhez ingyen hitelt?

A Magyar Fejlesztési Bank kedvező hitel konstrukciót kínál leendő napelemes rendszer tulajdonosoknak.