8 milliárdból építenek bioerőművet Szombathelyen

A norvég tulajdonban lévő Grenor Hungária Energetika Kft. nyolcmilliárd forintos beruházással korszerű, környezetbarát és olcsó energiát előállító, faapríték felhasználásával működő bioerőművet építene – jelentette be hétfőn a városházán tartott közös sajtótájékoztatóján Diószegi Gergely a társaság ügyvezetője és Molnár Miklós (Fidesz) Szombathely alpolgármestere.

A beruházás még előkészítési szakaszában tart, a tervek szerint 2014 második félévére valósulhat meg, ha addig megkapnak minden szükséges engedélyt és a létesítmény is felépül a Claudius Ipari Park második ütemében – ismertette az ügyvezető. A Grenor kiserőmű villamos- és hőenergiát fog termelni, a tüzelőanyagként szolgáló, termelt faaprítékból. Egy év alatt a számítások szerint 47 ezer megawattóra villamos energia termelésére lesz képes, amelyet az országos hálózatra táplálnak egy szombathelyi transzformátorállomáson keresztül. A keletkező hőenergiát az elképzelések szerint a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. venné majd át, a számítások szerin évente 180 ezer gigajoule-t. Diószegi Gergely hangsúlyozta: Szombathelyen a 11 ezer 500 távfűtött lakás hőenergia felhasználásának 50 százalékát lennének képesek megújuló energiából biztosítani, ez pedig jelentősen csökkentené a függőséget a gázellátástól és olcsóbb is lenne mint a jelenlegi.

Az ügyvezető a sajtótájékoztatón kérdésekre elmondta: a bioerőmű nyersanyagellátását egy ezer hektárnyi energiaerdő ültetvény biztosíthatja, de felhasználhatnak az erdészetekben keletkező hulladék faanyagot, illetve természetes alapú biomasszát is. Az energiaültetvényeket 2-3 év alatt lehet termőre fordítani, így hosszú távon mindenképp helyi termelőkre, beszállítókra számítanak, ami az erőműben létesülő 12 munkahely mellé újabb 100-150 munkahelyet jelenthetne. Diószegi Gergely az MTI tudósítójának kérdésére kijelentette: az erőmű messzemenően teljesíti a majd legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat, károsanyag kibocsátása pedig alatta marad az előírtaknak. A nyersanyagellátáshoz szükséges közúti szállítások pedig naponta 12 kamionnal megoldhatók, amelyek nem haladnák át a városon, hiszen az ipari park a várost övező körgyűrűről megközelíthető.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.