8 karácsonyi ajándék, amit ne vegyél meg

Vásárolj, vásárolj, vásárolj!!! – hallod mindenhonnan, pláne így, karácsony előtt.

Az üzletek, plázák túlzsúfolva, tömeg, akció, csillogó papírok… ez a boldogság, ugyebár? Ha te sem értesz ezzel egyet, viszont nem tudod, mit vegyél szeretteidnek – segítünk. Erről a nyolcas listáról…semmit.

Ami elég, az elég. A szükségesség egy dolog, a hulladék meg egy másik. Legyél angyal ezen a karácsonyon és csak a rászorulókat ajándékozd meg hasonló tárgyakkal. Adj csókot, házi lekvárt, csináld magad potpourrit a családodnak, tanárodnak, főnöködnek, barátaidnak. Minden másra egy szavunk van: öko.
Szóval, a nyolcas lista, ami nélkül bizony lehet élni:

Új mobiltelefon
Elég buta hozzáállás, hogy egy kommunikációs eszköz örök emlék marad. Nem, nem marad, mivel jövő ilyenkor újabb és újabb modellek kezdik meg hódításukat. Még az akkumulátor is legfeljebb 2-3 évig bírja. Telefont adni karácsonyra nem menő.

Ugg csizma
Egyre több bohókás lány és nő gardróbjában bukkan fel ez a csizma… valakinek tetszik, oké, valakinek nem. Ez semmiképp nem lesz vita tárgya. De jó, ha tudjuk, hogy egyáltalán nem környezetbarát lábbelivel van dolgunk, amiben egyébként nem túl szerencsés a latyakos utakon trappolni.

Játékok
Biztos, hogy mérgező műanyaggal szeretnénk kedveskedni gyermekeinknek? Nem hiszem. Vigyük el kirándulni őket e helyett!

Naptár
Gondolkodtunk már azon, hogy mennyi papírt pazarolnak el a gyártók minden évben ezekre a felesleges falinaptárakra? Cicás, kutyás, meztelen nős, autós… Felesleges, 2011-ben ki lehet hajítani őket. Jó, persze van olyan köztük, ami zöldnek nevezhető, de van más módja is annak, hogy beosszuk a napjainkat.

Briliáns
Nem, nem a gyémánt a nők legjobb barátja. Mindenki tudja, hogy a csokoládé az. Meg a kiskutyák. Vagy egy laptop. A legnagyobb gyémántfelvásárló még mindig az USA, ahol évente 3,7 milliárd dollár értékben vásárolnak gyémántokat. Ha békülni akarunk, inkább írjunk kézzel levelet.

Karácsonyfadísz
Álljunk meg egy szóra. Ki az, aki karácsonyfadíszt ajándékoz karácsonykor? Többen, mint gondolnád. Ahelyett, hogy bolti termékeket ajándékozunk, készíthetünk kézzel is díszeket, amelyek nem csak környezetbarátok, hanem egyediek is.

Személyre szabott kávéscsészék
Sokkal jobbak, mint az eldobható papírcsészék, de mivel általában „Made in China”, biztos lehetsz benne, hogy tele vannak mérgező anyagokkal. Persze, biztosan nagyon jókedvűen lehet elfogyasztani a reggeli kávénkat a saját nevünket nézegetve, de léteznek sokkal zöldebb megoldások is. Ilyen a rozsdamentes acélból készült bögre, például.

Dalmata kiskutyák
A 101 kiskutya óta tudjuk, hogy nem szabad karácsonyra kiskutyát vásárolni. Egyetlen kivétel van: ha menhelyről hozzuk el őket és szerető, törődő gazdik leszünk, akik nem csak kölyök korában szeretnék gondját viselni az ebnek.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.