7,8 milliárd dollárt fizet a BP

Peren kívüli megegyezésre jutott a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjainak egy részével a BP olajvállalat. Két éve 11 ember meghalt és mintegy 4 millió hordónyi kőolaj került a Mexikói-öböl vizébe.

A BP olajipari óriás helyi idő szerint tegnap éjszaka közölte, hogy mintegy 7,8 milliárd dollárt fog fizetni a környezetszennyezés következtében munka nélkül maradt közel száz ezer halásznak és más károsultnak. Az összeget a BP a korábban általa létrehozott 20 milliárd dolláros kártérítési alapból folyósítja. A vállalat hangsúlyozza, a megállapodás nem jelenti azt, hogy a vállalat elismerte felelősségét az olajkatasztrófáért. A BP-nek még ki kell egyeznie az amerikai kormánnyal, illetve más öbölbeli országokkal és a beruházásban résztvevő partnerekkel, amelyek ugyancsak kártérítést követelnek tőle. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb, három hónapig eltartó tengeri nyersolajömlése egy 2010 áprilisában bekövetkezett robbanással kezdődött a Deepwater Horizon mélytengeri olajfúró platformon. 11 ember meghalt és a kitörés elfojtásáig becslések szerint mintegy 4 millió hordónyi kőolaj került a Mexikói-öböl vizébe.

A polgári jogi felelősség megállapítását célzó perben az alperesek között szerepelt a BP olajvállalat, amely 65 százalékban tulajdonosa a Macondo mélytengeri kútnak, valamint az olajplatform üzemeltetője és többségi tulajdonosa a Transocean, a Halliburton építkezési vállalat, valamint több más, a projektben érintett cég. A felperesek halászok, szállodatulajdonosok és az öböl parti lakosok ezrei. A BP tavaly októberben megállapodott a kútban negyedrészben tulajdonos Anadarko olajvállalattal, hogy az utóbbi 4 milliárd dollárt folyósít neki jóvátételi célokra. A katasztrófában érintett többi cég még nem rendezte az egymással szembeni követeléseket. A BP 2010-ben létrehozott egy mintegy 20 milliárd dolláros alapot a katasztrófa károsultjainak fizetendő jóvátételre. Az alap apparátusa eddig több, mint 570 ezer követelést tekintett át, de csak 6 milliárd dollárt fizetett ki, ami miatt sok kárvallott a pertől várja igényének rendezését.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.