A brit olajcég 20,8 milliárd dollárt (5,7 ezer milliárd forintot) fizet a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajkatasztrófáért - közölte a döntést egy amerikai bíró.

Rekord kártérítést fizet a környezetszennyező cég – 5,7 ezer milliárd forintot

A brit olajcég 20,8 milliárd dollárt (5,7 ezer milliárd forintot) fizet a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajkatasztrófáért – közölte a döntést egy amerikai bíró.

Carl Barbier bíró helyi idő szerint hétfőn New Orleansben hozta nyilvánosságra a megállapodást, amelyről a felek már októberben megegyeztek. Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter közleményében “minden idők legnagyobb környezetvédelmi kártérítésének” nevezte az összeget. A kártérítéssel egy időben minden idők legnagyobb mértékű helyreállítási programja is megkezdődik. A minisztérium szerint a cégnek javítania kell a vízminőséget és helyre kell állítania az élőhelyeket.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, a sérült mélytengeri kútból csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy 2014-es jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben. A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 októberében kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát “műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata”, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.