70 megawattos naperőmű Japánban

Az okostelefongyártó Kyocera Kagosimában megépítette Japán legnagyobb naperőművét, a Nanatsujima Mega Solar Power Plantet. A 70 megawatt teljesítményű létesítmény 22 ezer háztartáshoz elég energiát képes előállítani. A városban van egy aktív vulkán is.

Az erőműben 290 ezer napelemet telepítenek, 314 hektáron, ami nagyjából háromszorosa Vatikánváros területének. A mostani erőművet a Kyocera hat másik céggel együtt építette fel és üzemelteti. A megtermelt energiát a helyi energiaszolgáltatónak adják el. Az ország azóta próbál kilábalni az energiaválságból, hogy a 2011-es fukusimai katasztrófa után leállították az atomerőműveiket. 2012-ben a japán kormány programmá emelte, hogy az összes energiaforrásukat megújulóra cserélik, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.