Megnyílt a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 15 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket.

600 építőipari kiállító várja az érdeklődőket a Construmán

Megnyílt a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 15 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket.

A megnyitón Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kormány intézkedései, a családok bővülő lehetőségei és a piaci szereplők teljesítménye együttesen teremtik meg az alapját annak, hogy új lendületet kapjon a magyar építőipar.

Hangsúlyozta: azt várják a szektortól, hogy korszerű technológiával és korszerű anyagokkal, magasabb színvonalú, versenyképes árú termékekkel jelenjen meg.

A magyar gazdaság tartós fejlődési szakaszba lépett, kedvezőek a következő időszak kilátásai – jelentette ki Lepsényi István. Egyebek mellett a családi adókedvezmények, az adócsökkentés, a bérek növekedése, illetve az alacsony inflációs környezet lehetőséget biztosít a hazai építőipar növekedési ütemének felgyorsulására – mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a lakásépítések területén még nagy a lemaradás. A kormány az otthonteremtés érdekében számos lépést tett, 27-ről 5 százalékra csökkentette az új lakások építésének általános forgalmi adóját (áfa), bővítette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és egyszerűsítette az építési eljárásokat – idézte fel.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetgazdasági tárca is jelen van a kiállításon, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembereivel együtt tájékoztatást adnak a csokról.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitójában elmondta: a korábbinál kedvezőbb befektetői környezet, az élénkülő ingatlanpiaci kereslet, a célzott kormányzati támogatások eredményeképpen elindult a fellendülés az építőiparban. A kiállítás jelzi a trendeket, a megújult Construma kiállítói már régen lekötötték a legjobb helyeket – fejtette ki.

Hozzátette: az idei csaknem 600 cég és szervezet között 124 új kiállító jelenik meg.

A megnyitó keretében átadták a Construma idei díjait. Díjat kapott a Bramac 7 tetőrendszer, amellyel a Bramac Kft. pályázott, továbbá  a HF410 fa/alumínium ablakrendszer, amellyel az Internorm Ablak Kft., valamint az Aquaflex Roof Plus folyékony vízszigetelő fólia, amellyel a Mapei Kft. pályázott.

A kiállítás csaknem 20 ezer négyzetméteres területén az idén hat témacsoport – az építőipar, a megújuló energiák, a lakberendezés, a kertépítés, a lakóingatlanok és a bútoripar – képviselői mutatkoznak be április 6-10 között.

A Magyar Mérnöki Kamara szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy saját standdal van jelen a Construmán. A szakkiállításon bemutatják az elektronikus mérnökkereső rendszert, amelynek segítségével az építtetők gyorsan meg tudják találni a tervezéshez szükséges tapasztalt, jól képzett, technológiában jártas mérnököket. Bemutatnak egy ingyenes útmutatót is, amely online elérhető, és amelyből az építtető tájékozódni tud arról, hogy melyek a leggyakrabban előforduló szaktervezői kérdések, amelyekre már az építkezésnek legelső fázisaiban gondolni kell.

A Construma mellett több szakkiállítás is várja az érdeklődőket a helyszínen, egyebek mellett a zöldenergiával foglalkozó Reneo, a lakberendezési trendeket bemutató OtthonDesign és a KonyhaShow, a ConstrumaKert dísznövény és kertépítészeti kiállítás, a Lakásvásár ingatlan szakkiállítás, illetve a Ligno Novum fa- és bútoripari szakkiállítás.

A szerda-csütörtök-pénteki szakmai napok után szombaton és vasárnap a nagyközönséget is várják a kiállítók.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.