Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / 500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben

500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben

Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei.

Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett. A szlovákiai jelenség arra utal, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotópfelhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is. Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak ugyan sokszorosa, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban. Egy pozsonyi egyetem neve elhallgatását kérő kutatója kérésünkre az imént ellenőrizte a háttérsugárzást a laboratóriumában található műszerrel, és az ott jellemző, normális értéket kapta. A kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Mai, Nem kell félnünk a jódizotóptól című cikkünkből egy csomó további fontos és érdekes dolgokat megtudhat a 8 nap alatt elbomló jód-131-esről, és hogy miért nincs semmi értelme jódtablettákkal tömni magunkat.
A cikkben dr. Turai István, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgató főorvosa azt mondja: “A napi mérési eredmények az elmúlt hetekben nem mutattak változást a korábbi hetekhez vagy akár évekhez képest, tehát Japánból nem jutottak el Budapestre sugárzó anyagok.”

Ajánlott tartalom

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.