Ahhoz, hogy igazán környezettudatosan élhessünk, nemcsak a lakásban - a garázsban is érdemes szétnézni, mivel csökkenthetjük az energiafogyasztást. Napjaink emelkedő üzemanyagárai mellett jól jön, ha utazásonként néhány litert megspórolhatunk.

5 tipp az üzemanyag-spóroláshoz

Ahhoz, hogy igazán környezettudatosan élhessünk, nemcsak a lakásban – a garázsban is érdemes szétnézni, mivel csökkenthetjük az energiafogyasztást. Napjaink emelkedő üzemanyagárai mellett jól jön, ha utazásonként néhány litert megspórolhatunk.

Következik 5 üzemanyag-takarékos tipp, mely biztosan a javadat szolgálja,  és csökkenti a magas és bizonytalan árú üzemanyagok terhét. Látszólag kezdetben csak kismértékű előnyöd származhat ezekből, de ha mind összeadod, kiderül, hatékony volt a megtakarítás. Egyik sem lesz újdonság az autótulajdonosoknak, de hajlamosak vagyunk elfelejteni őket.

1. Kerüld a gyorsulást!
Az üzemanyag-takarékosság egyik leghatékonyabb formája, ha csökkented a sebességet. Az üzemanyag-fogyasztás úgy nő, ahogy a sebesség. Ha szeretsz az autópályán mindenkit leelőzni, és a sor élén haladni, csak próbálj pár napig a sebességkorláton belül maradni. Rengeteg üzemanyagot spórolhatsz, és az út megtétele nem fog sokkal több időt igénybe venni. Győződj meg arról, hogy jó sávban haladsz, és a kevésbé felvilágosultak nem fognak megakadályozni a haladásban.

2. Nem kel kapkodni!
Az üzemanyag pocsékolás legegyszerűbb módja a hirtelen gyorsítás. Persze ez nem azt jelenti, hogy végig vánszorogni kellene. Vezetés közben figyelj oda mindenre, ami miatt esetleg hirtelen kellene fékezned, hiszen ez is üzemanyag-veszteséggel járhat.

3. Fék-gáz-fék-gáz

Ha dugóban vezetsz, egyedül a gázpedállal képtelenség kontrollálni a sebességet, így hajlamosak vagyunk rátapadni a pedálokra és folyamatosan fékezni-gázt adni. Könnyedén irányíthatod autód sebességét a hosszú sorban anélkül, hogy használnád a féket. Tarts akkora távolságot az előtted levőhöz képest, ami úgy gondolod hosszabb távon is tartható. Ne nyomd olyan nagy erőkkel a gázpedált, és a fékek használatára alig lesz szükség.

4. A keréknyomás is fontos

Sokan alábecsülik a kerekek szerepét a fogyasztás terén. Sok autónak nagyobb a gördülési ellenállása, melyeknél több üzemanyagra van szükség a haladáshoz. Vásárolj egy jó nyomásmérőt, amivel gyakran ellenőrizheted a gumikat. Akkor a legideálisabb az ellenőrzés, amikor a gumik még hidegek, mivel amint felmelegedtek, a nyomásmutatók más adatokat mérnek számunkra.

5. Szabadulj meg a felesleges holmiktól!
Ne légy lusta időnként kitakarítani az autót, és kidobálni belőle a felesleges dolgokat. Nézd meg, hogy nem tudsz-e valamit kipakolni a házba, vagy csak a garázsba. Ugyanis a felesleges holmik súlya növeli az autó súlyát, így üzemeltetése több üzemanyag felhasználásával történik. Hosszútávon sokkal több km-t fogsz kifizetni, mint amennyit még pluszban megtehettél volna.

Végül még egy tanáccsal tudnánk szolgálni, ami nem lesz az autótulajdonosok kedvence: Ne ülj autóba! Ha nem vezetsz, az üzemanyagért sem kel fizetni. Persze sokszor szükség lehet rá, de a mindennapokon, ha tehetjük, gyalogoljunk, biciklizzünk, használjuk a vonatot, villamost, esetleg többen egy autót. Kérdezzük meg magunktól minden egyes alkalommal,amikor autóba ülünk: valóban szükséges autóval menni?

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.