5 óra alatt összeállítható az energiahatékony ház

Költséghatékony, gyorsan összeszerelhető készházat tervezett a spanyol Baragano Architects.

Az ihletet az asztúriai táj adta, míg az alapanyagok jó részét a természet, írta az octogon.hu. Madridban gyártották, de 970 kilométerrel odébb, Asztúria zord hegyei közt szerelték össze a Casa Montana nevű készházat. A madridi Baragano Architectset egy angol tájépítész kérte fel egy második otthon megtervezésére, mert beleszeretett a méregzöld hegyekből álló északnyugat-spanyolországi tájba. Az iroda mérnökei az indusztriális megközelítés mellett döntöttek, így született meg az előregyártott ház, amit az ügyfeléllel együttműködve fejlesztettek, mindössze 41 millió forintnak megfelelő euróért. A Madridban legyártott modulok megtervezése négy hónapig tartott, és egy 970 kilométeres út végén megérkeztek az angol tájépítész telkére. A modulok horgonyzott acéllemezből készültek, vékony falécekkel burkolva, és helyben szerelték össze őket. A fekete palatetőt egy helyi mesterember tette a helyére.

Száz négyzetméterével, két szintjével a ház kiválóan illeszkedik a csendes vidéki környezetbe, ahol kényelmes otthonként funkcionál. Alul a konyha és a nappali foglalja el a teret, a tornácra jókora üvegajtó és ablakok néznek.

A fenti két hálószobát vékony polikarbonát fal választja el, amely átengedi a fényt, így világossá teszi a felső szintet. A házat fenntartható anyagokból készítették, energiahatékony, s ha a tulajdonosok elköltöznének, szétszerelhetik, és magukkal vihetik a kiválasztott új helyre.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.