Kezdőlap / Technológiák / Épületek / 5 millió háztartást szélenergia lát el! Melyik ország ez?
Tudj meg többet: Szélenergia

5 millió háztartást szélenergia lát el! Melyik ország ez?

Egyetlen hónap alatt képes volt 5 millió háztartás ellátásához elegendő energiát termelni csak szélerőművek segítségével.

Ez már csak azért is megsüvegelendő, mert Skóciában nagyjából fele ennyi háztartás van. A WWF elemzése alapján a skóciai szélerőművek az év első három hónapjában 5 millió megawattóra elektromosságot állítottak elő. Ez a korábbi, 2017-es rekordadathoz képest 44 százalékos növekedést jelent. Az új analízis azt is felfedte, hogy tavaly 26 százalékkal nőtt a megújuló energiaforrásokkal termelt energia mennyisége. 2017-ben az ország energiaszükségletének 68 százalékát fedezték megújuló energiaforrások. 2018 első negyedében március 1-e volt a legtermelékenyebb nap, ekkor 110 149 megawattóra elektromos energiát generáltak a szélerőművek – ezzel 9 millió otthon napi szükségletét fedezhették volna. A teljes energiaszükséglet az érintett napon nagyjából fele volt a szélenergia segítségével előállított energiának, írta a 24.hu. 

Sam Gardner, a WWF Skócia igazgatója szerint az ország új rekordja azt igazolja, hogy a gazdaság és a környezet szempontjából is megéri befektetni a technológiába. A skót kormány már tavaly bejelentette, hogy céljuk az, hogy 2020-ra 100 százalékban átálljanak a megújuló energiaforrásokra az elektromos energia termelésében. Az elmúlt években nemcsak Skócia ért el látványos eredményeket a megújuló energiaforrások segítségével, hanem többek közt Costa Rica, Hollandia és Kína is.

Ajánlott tartalom

Valóban 60 éve termel az első napelemes rendszer?

Meglepő, de az elsők között felszerelt napelemes rendszerek már 50-60 éve termelnek.