Amennyiben az emberiség az éghajlatváltozás mértékének korlátozására és a természeti környezetre gyakorolt káros hatásának csökkentésére törekszik, akkor a következő évtizedekben mindenképpen a lehető legnagyobb mértékben át kell térnie a tiszta megújuló energiaforrásokra.

5 meglepő statisztikai adat a megújulóenergetikából

Amennyiben az emberiség az éghajlatváltozás mértékének korlátozására és a természeti környezetre gyakorolt káros hatásának csökkentésére törekszik, akkor a következő évtizedekben mindenképpen a lehető legnagyobb mértékben át kell térnie a tiszta megújuló energiaforrásokra.

Szerencsére jól haladunk, hiszen a megújuló energiaforrások kiaknázásának üteme rendszerint elhagyja a hosszú távú előrejelzéseket, írta a chikansplanet.blog.hu. A jövőben pedig várhatóan az előrejelzések és a valóság közötti különbség csak tovább fog növekedni, mivel a szél- és napenergia kiaknázását lehetővé tevő technológia telepítési költsége ma már jóval alacsonyabb a fosszilis tüzelőanyagokat használó társaikéhoz képest. Annak bizonyítására, hogy a megújulókon alapuló energetikai jövő lehetősége hamarabb eljöhet mint azt sokan gondolnák, következzen 5 meglepő statisztikai adat a megújuló energiaforrások hasznosításáról!

1. A globális megújulóenergia-kapacitás 2008 óta megduplázódott

2008-ban a megújuló energiaforrások szolgáltatták a világ teljes villamosenergia-termelésének 18,5 százalékát, főként vízerőművekből. Az azóta eltelt évtizedben a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a világ megduplázta a megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitásokat, a 2008-as 1058 gigawattól a tavalyi évben mért 2179 gigawattra. Ebből a növekményből a szélenergia 399, a fotovoltaikus megoldások 375 gigawatt-tal részesültek.

2. Hét ország teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi áramigényét

A földön hét olyan ország van jelenleg, amelyek teljes áramigényüket megújuló forrásokból fedezik – ehhez persze az is kell, hogy ezek kicsi államok legyenek, kicsi áramfogyasztással,és meglehetősen jó adottságokkal a vízenergia kiaknázására, de akkor is… Ja, és a hét ország név szerint: Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Lesothó, Nepál, Paraguay.
Ezek mellett a legfrissebb statisztikai adatok szerint összesen 65 olyan ország van a bolygón, amelyek a villamosenergia-fogyasztásuk legalább 50 százalékát a megújuló energiaforrásokra támaszkodva fedezi.

3. Kína 2017-ben több fotovoltaikus kapacitást állított rendszerbe, mint amennyi ilyen kapacitással az USA összesen rendelkezik

Tavaly Kína összesen 50 gigawattnyi napelemet állított termelésbe. Ezzel egyértelműen egyeduralkodó a távol-keleti állam ezen a téren. Ami meglepő, hogy a másik gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok, mindösszesen 35 gigawattnyi fotovoltaikus kapacitással rendelkezett tavaly.

4. Brazíliáé és Kanadáé a két legtisztább gazdasági nagyhatalom

Összesen 16 ország büszkélkedhet legalább évi 1000 milliárd dollár bruttó hazai termék (GDP) előállításával, de ezek közül csak kettőben biztosítják megújuló energiaforrások az ipari villamosenergia-igény több mint felét.
Ez a kettő Kanada (65%) és Brazília (75%) – ezzel ők érdemelték ki tavaly a két legtisztább gazdasági nagyhatalomnak járó címet.

5. A világ legnagyobb energiaszolgáltatója egyben az egyik legzöldebb is

A 74 milliárd dollár értékű NextEra Energy a világ legnagyobb tőzsdén jegyzet energiaszolgáltatója. És egyben az egyik legtisztább ilyen jellegű vállalkozás is a bolygón. A vállalat az általa kiszolgált teljes villamosenergia-igény 69 százalékát megújuló energiaforrásokból – főként szélenergia hasznosításból – fedezi. És hogy a trónról ne legyen könnyű letaszítani, a vállalat jelenleg 28 gigawattnyi szél- és napenergiával kapcsolatos projekteket tervez megvalósítani az elkövetkező években, de a sokatmondó nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy ezt a tervezett projektlistát 2020-ra akár 40 gigawattra is növelhetik.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.