5 és 12 millió tonna műanyaghulladék kerülhet az óceánba évente

Elképzelhetetlenül nagymennyiségű műanyag törmelék érheti el a világ óceánjait minden évben. A partok mentén évente 275 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, ebből 5 és 12 millió tonna kerülhet az óceánokba – írja a Science. A becslések szerint a növekvő hulladéktendencia miatt ez akár tízszeres növekedés is lehet a következő évtizedben.

Egy nemzetközi szakértői csoport elemezte az Atlanti-, Csendes- és Indiai-óceánnal, és a Földközi-tenger és a Fekete-tengerrel határos 192 ország keletkező hulladék mennyiségét évente. Megvizsgálták országonként a fejenként keletkezett műanyaghulladékok arányát és ebből számolták ki a tengeri műanyaghulladékok arányát.

Ez a brutálisan nagy mennyiségű műanyaghulladék nagy pusztítást végez az óceánok élővilágában. Egy globális becslés szerint 2025-re a Föld teljes felszínének az 5-%-t beteríthető műanyaghulladék keletkezhet. Ennek harmada valószínűleg Kínából fog származni, 10 %-a pedig Indonéziából. Főleg a 20 leggyorsabban fejlődő országokból fog ez a nagy mennyiség kikerülni, hisz ott még csak fejlődésben van a hulladékgazdálkodási rendszer.

A tengerparttal nem rendelkező országok műanyaghulladékának egy része is a folyókon keresztül az óceánba és a tengerekbe jut. Egy friss felmérés szerint az ausztrál tengerpartokon talált szemét háromnegyede műanyaghulladék, átlagosan 6 darab található méterenként.

A becslések szerint 6350 és 245.000 tonna műanyaghulladék lebeg az óceán felszínén, amely felvett egy kérdést, hol van a többi? Ezek ma már mikroszkopikus méretben az óceán mélyén vannak.

Eddig 690 olyan tengeri faj ismert, akiket befolyásol a tengeri műanyaghulladék. A becslések szerint a teknősök és a tengeri madarak egyharmada evett már műanyagot valamilyen formában. A kidobott és a tengerbe került műanyaghulladék mindenféleképpen bekerül a táplálékláncba és előbb utóbb láthatatlanul a tányérunkra kerül.

Megoldás

Ha az első öt műanyagszennyező országoknál – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Srí Lanka – sikerülne elérni egy 50% -os javulást a hulladékgazdálkodási rendszerben akkor globálisan csökkenne negyedével a műanyaghulladék.

A másik megoldás, hogy mindenhol visszaváltható lehessen a műanyagpalack és egyéb műanyagtermék, akkor valóban visszakerülne újrahasznosításra.

forrás: greenprofit.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.