456 millióból fejleszik a vízerőművet Ikerváron

Négyszázötvenhat millió forintos beruházással, a Környezet-, és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert 228 millió forintos uniós és hazai támogatása mellett fejlesztik az ikervári vízierőművet.

A projekt célja, hogy lecseréljék a duzzasztómű elavult berendezéseit és korszerűbb, könnyen üzemeltethető üzembiztos berendezésekkel váltsák fel azokat. A fejlesztés eredményeként a jövőben folyamatosan az ökológiai szempontból szükséges előírt vízmennyiséget tudják majd továbbjuttatni a Rábába. A projekt megvalósulását indokolja, hogy az eddig üzemelő berendezéseket 1900-ban helyezték üzembe és azóta folyamatosan üzemeltek. Az 1950-es, 1960-as években a fa zsilip kapukat acéltáblákra cserélték és a rendszer villamosítása is megtörtént. A zsilip kapuk idővel teljesen korrodáltak, a vízzárást nem biztosították megfelelően. A villamos-, illetve gépi berendezések korszerűtlenné váltak. A vízépítési műtárgyak felújításra szorulnak. A vízerőmű létesítményei közül 2011-ben elkészült egy 5,5 köbméter maximális víznyelésű turbinaház és beépítettek egy 160 kW teljesítményű generátort is. A beruházásnak köszönhetően részben már elkészült a halak átjutását könnyítő hallépcső is, amelyet azonban végleges formájában csak jövőre építenek majd ki.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. a vizaenergia kihasználása támogatandó cél lenne.Az erőművek duzzaszt művek előtt létrejövő víztározók árvízvédelmi és öntözési célokra is felhasználhatok lenének.a rábán a pikán jelentős lehetőségek vannak csak elavultak a berendezéseik .Körmendnél az erőmű elavult Csörötneknél is van egy duzzasztó a rábán a Pinkán Szentpéterfánál is duzzasztják a vizet de nem hasznosítsák pornóapátinál páréve felujtoták az erőművet de még ott is volna tennivaló bár a Pinka egy viszonylag kis patak de egy-egy falu energiaigényéhez jelentősen hozzátudna járulni egy kis erőmű is. Pinkamindszentnél és Horvátnádalyánál a pinka szabályozása során az addig jól működő vízimalmoktól elterelték a vizet Pinkamindszentnél hol a malomhajtásáról turbina gondoskodót mindössze 40 méterrel terelték el a vizet pedig ezeken a helyeken ingyen energia szolgálta a malomipart ,de ha ere nemvolt szükség elektromos áram termelésre lehetett volna használni őket.És ez csak Vas megye nyugati sarkát érinti ,a kor a megye és az ország többi részén menyi vízenergia vész kárba?!