Napelemes hajó épül Szegeden

A Roosevelt térrel egy magasságban köthet majd ki májusban az az 50 négyzetméteres lakóhajó, amelyet a szegedi Tér és Forma Építésziroda készít – számolt be róla márciusban a Városi Televízió.

Egy hónapja már szerkezetkész állapotban volt, úgy tervezik, hogy májusban el is készülhet a lakóhajó, amelyen minden árammal működik, az energiát pedig napelemek biztosítják, írja a szegedcafe.hu. A hajó egy uniós pályázat segítségével készül, és a maga kategóriájában prototípus lesz. Lesz rajta vizesblokk, étkező, nappali, terasz és tetőterasz is. A helyiségeket gipszkartonnal választják el. Építésének módszere ritkaságszámba megy: az alap hat darab betonréteggel körülvett hungarocell tömbből készült, a felépítmény könnyű acél és fa, amelyet vörösfenyő borít, a falak szigetelése újrahasznosított újságpapírból történt. A meleget infrafűtés adja, amely a testet melegíti, nem a levegőt, így jóval nagyobb hőérzetet ad.

A tervezők szerint mivel nyáron több áramot tudnak termelni, a felesleget eltárolva, télen sem lesz gond a hajó energiaellátásával. Cél, hogy az energiafelhasználás az éves szintű “elszámolásnál” nulla körül legyen. Vesmás Péter, Ybl-díjas építész szerint, azokon a területeken, ahol úszóműveket kötnek ki, nyomott rendszerű csatornázást kell biztosítani, mert a hajó szennyvíztározó rekeszét üríteni kell néha. Hogy milyen funkciót tölt majd be az ökohajó, még nem lehet tudni, hiszen lakás, iroda, kávézó és kiállítóterem is lehet belőle.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.