40-60 százalékkal is csökkenthetik közvilágítási energiafelhasználást

Habár a hazai közvilágítási rendszer szolgáltatás szintjén a régióban állja a versenyt, az energiafelhasználás csökkentésére még bőven van lehetőség.

A jelenleg köztudottan nehéz anyagi körülmények között működő önkormányzatok minimális költségek mellett racionalizálhatják közvilágítási kötelezettségükből fakadó kiadásaikat. Már akár a 8-10 éve telepített berendezések esetében is további 20-40 százalékkal csökkenthető a települési közvilágítási rendszer energiafelhasználása. A megfelelően megválasztott ESCO típusú együttműködés a választott finanszírozási konstrukciótól függően 5-10 százalékos azonnali költségmegtakarítást is eredményezhet. A közvilágítási rendszerek fejlesztése esetében létkérdés, hogy a beruházás pénzügyi finanszírozása megálljon a saját lábán. Egyelőre ugyanis nem látni, hogy további jelentős források lennének elérhetőek a jövőben közvilágítási rendszerek rekonstrukciójára.

„A finanszírozás biztosításában jelentős segítséget nyújthat az önkormányzatoknak egy felkészült partner, akinek rendelkezésére áll a szükséges finanszírozási know-how” – hangsúlyozza Horváth Szilveszter, a közvilágítási rendszerek modernizációjával és üzemeltetésével foglalkozó GREP Zrt. vezérigazgatója. A jelenleg üzemelő lámpák és egyéb alkatrészek fejlesztése folyamatos volt az utóbbi évtizedben, így akár a 8-10 éve felszerelt típusokhoz is elérhetők olyan modern technikai megoldások – teljesítményszabályozók, jobb minőségű fénycsövek és izzók – melyek beszerelésével jelentős megtakarításokat érhetnek el az önkormányzatok. A közvilágítási rendszerek fejlesztésének sajátossága, hogy településrészenként akár eltérő megoldások alkalmazásával is megvalósítható a költségcsökkentés. „Fontos, hogy az adott település lehetőségeire és adottságaira szabottan, és sajátosságait figyelembe véve valósuljon meg a beruházás. Csak így lehet ugyanis biztosítani a valóban optimális műszaki és pénzügyi megoldásokat” – emeli ki Horváth Szilveszter. Kevesen tudják, hogy az energiafelhasználás racionalizálása úgy is kivitelezhető, hogy a lámpákhoz nem nyúlnak a szakemberek. A központi fényáram-szabályozás kiépítésével magán a hálózaton teszik szabályozhatóvá a megvilágítás erősségét.

„Így a legkevésbé forgalmas időszakban, éjjel 10 és hajnali 4 óra között akár kézi vezérléssel is csökkenthető a fényerősség. Ezzel a megoldással jelentősen mérsékelhető az éjszakai fényszennyezés és az energiaköltségek. Az eljárás ugyanakkor jótékony hatással van a fényforrások élettartamára is” – hívja fel a figyelmet az alternatív lehetőségekre a vezérigazgatója. A közvilágítási berendezések tekintetében másfél évtizede indult az első korszerűsítési hullám. Ennek során a hagyományos izzóval és higanygőzös technológiával működő lámpatestek lecserélését végezték el az üzemeltetők. Ekkor telepítették a modernebb, kevesebb villamos energia felhasználásával üzemelő, kisebb karbantartás igényű lámpatesteket. A fejlesztő önkormányzatok többségénél leginkább már akkor is csak a lámpatestek egy részének cseréje fért bele a költségvetésbe, így Magyarországon még mindig szép számmal üzemelnek a legrégebbi technológiai színvonalat képviselő – kis fényhasznosítással és hatalmas áramfogyasztással működő – higanygőzös lámpatestek is. Ezek modernebbre cserélése akár 60-85 százalékkal is csökkentheti az áramigényt és így a költségeket is. „A modernizáció mellett szóló további érv, hogy az ilyen lámpatestek esetében a gyártói garancia már régen megszűnt és ennél fogva az üzembiztonság szavatolása és a karbantartás is csak hatalmas költségek mellett biztosítható” – mutat rá Horváth Szilveszter.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.